Cumartesi, Mayıs 07, 2011

göz işareti ne anlam geliyor?

 


 


Göz:Bu işaret ülkemiz arazi şartlarında kabartma ve oyma olarak yapıldığı görülmüştür. Bilinen anlamı gözün baktığı istikamette farklılıklar tespit edilip araştırma devam ettirilmelidir. Biz yine mantıkla yola çıkarak, göz işaretlerinin gömüyü gösteren son nokta olduğunu düşünmekteyiz. Göz üzerindeki kirpik çizgi sayısı metre veya adım ölçüsü verebilmektedir. İşaretin farklılık gösteren istikametinde bu ölçüler ve katları hesaplanılarak gömü aranmalıdır. Büyük olasılıkla oyulmuş bir kayanın içinde konulan mal,küp içine konulan mal anlamını teşkil etmektedir.

Başka yorum:
Göz sembolünün hem tarihi bakımında hem de kullanım alanı bakımında oldukça eski ve geniş bir alanı kaplamakla beraber halen günümüzden kullanılmaktadır.
nazar boncuğu...
en yoğun kullanılan alanlar
1- Eski mısır Mitolojisinde
2- Hıristiyanlık ta
3- Masonlukta
Bize lazım olanı mitoloji ve Hıristiyanlıkta kullanım anlamlarıdır.
Bazı figürlere anlam yüklemek mitolojik bir kültürdür, İnsanların karanlık dönemlerinde arayışlarının neticesidir, tanrı ve tanrıçalarda aynıdır. Hak yolu kaybeden kavimler milletlerin inanma şeklidir. İnsanlar inançlarına göre yaşar hayatlarını düzenlerler, ticaretlerini, yeme içmelerine kadar inançlarının verdiği hükümlere göre davranırlar.
Bizlerin yaşantısı öyle değil mi? Ölülerimizi inançlarımıza göre gömmüyor muyuz, yeme ve içmede İslami kuralları uygulamıyor muyuz... V.S.
işte antik dönemdeki insanlarda bizim gibi inançlarını ön plana çıkarttılar, ölülerini inançlarına göre gömdüler. ticari işlerini ona göre ayarladılar.
İşte Göz sembolü bu sembollerden biridir. Hıristiyanlıkta, aydınlık ruh, sonsuzlaşma, Tanrının her şeyi bilme anlamıyla bu figürü yaşamlarının her formunda kullandılar. Nazarlık gibi...
bizi ilgilendiren konu mezar taşlarına yapılanlarıdır, yani mezar kültünde kullanılan göz figürleri önemlidir. İkinci önemli konu kiliselerde, katakamp gibi çoklu mezarlarda kullanılanlar.
Sadece Ana kaya üzerinden gördüğümüzden çevre araştırması yapıyoruz. mezar olabilecek tüm yöntemleri kullanıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder