Perşembe, Mayıs 26, 2011

HORASAN VE HORASANIN ÇÖZÜMÜ NASIL YAPILIR

HORASAN : İnsanoglu tarih içinde öylesine muhteşem buluslara imza atmıştırki özellikle imkansızlıkların bütünüyle yaşandıgı devirlerde yapılanlara parmak ısırmamak mümkün deyildir. 2-3 Bin yıllık antik objelerde ince işciliklerde bunu görmek mümkündür.

Bunlardan biride insanları şaşkınlıga sevkeden HORASAN'dır.

Horasan bazı uygarlıklarda ölülerin yanına sual melekleri gelmesin düşüncesiyle mezar altlarına yapılıyodu. Ceset horasan üzerine yatırılıyodu.Çünkü bu inanışın sahipleribizim sorgu-sual melegi dedigimiz varlıkların yer altından gelecegi inancını taşıyolardı.

Bu insanlar ölüye armaganlarını bu horasanın altına koyuyolardı. Burada gaye hem yer yüzündeki soygunculardan hazineyi korumak hemde yer altından gelecek olan manevi varlıkların bırakılan hediyeleri alarak gitmesi ve ölüye dokunmaması içindi.
horasanın uygulandıgı bir yerde kayalar ve taşlardır.

HORASAN YAPIMI: Horasan genellikle ( silis,kireci elenmiş ayrılmış ince mil karışımlı topragın yumurta akı, üzüm hassası,mermer tozuve bır kısım maden tozlarının karışımı ile mayalandırılması sonucu yapılan bir çamurdur. ) Talk veya yumuşak toz içine kök boya katımı ile uygulama bölgesine renk ve desen benzerligi saglanırdı.Baska yapım yollarıda olan horasan ile saklanan malın yeri belli olmadan gizlenmesi mümkün olurdu.

Bu uygulama mümkün oldugu kadar yaz aylarında ve sıcak saatlerde yapılır ve böylece kısa zaman içinde kemikleşmesi saglanırdı.

HORASAN NASIL ÇÖZÜLÜR?

Yukarıda yapılışını anlattıgımız horasanın çözümü genelleme verecek olursak şöyle yapılır.
60x60 ebadında yaklaşık 6-10 cm et kalınlıgında bir horasan sıva için:

1 kg limonsuyu, 1 kg üzümsirkesi, yarım kg saf alkol, yarım kg asit kullanılır. limonsuyu,sirke ve asit birbirine karıştırılır.

Bu karışım horasan üzerine dökülür. 2 saat beklenir veardından sıvı iyice emilmiş ise aynı bölgeye saf alkol dökülür ve yakılır. Normal sartlarda bu karışım horasanı çözer.

NOT: BİRİNCİ KARIŞIM DÖKÜLÜRKEN NEFES ALINMASINA VE GÖZLERİN KORUNMASINA DİKKAT EDİLMELİDİR.

İkinci bir çözüm yoluda yanlız alkol dökülerek ardından 2 saat sonra şalama ile bölge ateşe maruz bırakılır. buda yine horasan çözümünün ayrı bir yoludur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder