Pazar, Haziran 19, 2011

Tutankamon'un kayıp borazanı

tutankamon

1922 yılında keşfedilen Tutankamon'un mezarının çeşitli bölümlerinde biri bronz diğeri de gümüş iki trompet ortaya çıkarılmıştı.
Gümüş olan dünya turuna çıkmış olan bir sergide yer aldığı için yağmalanmaktan kurtuldu, bronz trompet ise müzeyi basan yağmacıların eline geçti.
3 bin yıl boyunca sessiz kalan trompet 1939 yılında BBC'nin bir radyo yayınında çalınmıştı.
Krallar Vadisi'nde bulunan trompetlerin üzerinde antik Mısır'ın savaş tanrılarına ilişkin işlemeler yer alıyor.
Yetkililer, çalınan trompetin yağmalanan Tutankamon dönemine ait bazı eserlerle birlikte Kahire metrosunda bir çantanın içinde bulunduğunu söylüyor.
Radyo yayıncılığının ilk zamanlarında, yapımcılar trompetlerin sıradışı kayıtpotansiyelini dikkate alarak Mısır Eski Eserler Kurumu'nu Kahire müzesinden bir yayınla antik trompet seslerini dünyaya duyurmaya ikna etmişti.
Müzeyi yayın için ikna eden isimlerden Rex Keating, bir pazar günü öğleden sonra dünya çapındaki 150 milyon dinleyiciye ulaştıran sunucu olmuştu.
Programda önce Tutankamon'un mezarını bulan Howard Carter'ın ekibinden Alfred Lucas'la bir mülakat yapmıştı.
Yayına bir kaç dakika kala fenerlerin sönmesi üzerine müze karanlığa bürünmüş ve dinleti mum ışığı eşliğinde gerçekleştirilmişti.
Trompeti çalma girişimlerinde daha önce de aksilikler yaşanmıştı.
Gümüş trompeti Mısır Kralı Faruk'un huzurunda çalma girişimi, muhtemelenkullanılan modern ağızlığın uyumsuzluğu nedeniyle başarısızlığa uğramış, trompetin kendisi hasar görmüştü.
Lucas olay nedeniyle üzüntüden hastanelik olmuş, trompet ise sonunda onarılmıştı.
1939 yılındaki efsanevi dinletide trompeti çalması için seçilen, eski bir asker James Tappern'in oğlu Peter, çocukluğunda babasının anılarının baş köşesinde yer alan bu öyküyü anlatmaya bayıldığını aktarıyor.
Tutankamon'un trompetinin laneti
Ancak Tutankamon'un laneti trompet kaydının peşini bırakmamış, ailenin sahip olduğu kayıt taşınmaları sırasında kırılmış.
Lanetin sadece plağın kırılmasından ibaret olmadığına inanılıyor. Kimileri, bu enstrümanların 'savaş borazanı' olduğuna inanıyor.
Tapper'in trompeti üflemesinden kısa bir süre sonra İkinci Dünya Savaşı başladı.
Kahire müzesinin bir yöneticisi trompetin sihirli gücüne örnek olarak birinci Körfez Savaşı'ndan önce de çalınmış olmasını gösteriyor. Son olarak da bir müze görevlisi trompeti Mısır isyanlarından bir hafta önce üflemiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder