Çarşamba, Ağustos 17, 2011

defıne yerlerini gösteren İşaretler

 

Daha önceki yazılarımızda definenin ne olduğuna, bir definenin özelliklerine ve define bulmak için sahip olunması gereken araç-gereçlere değinmiştik. Tüm bu yazılarımızdakileri bilmemiz ve sahip olmamız gerekirken, tabiki başka bilgilere de sahip olmalıyız. Örneğin, definelerin, gömülerin, birçoğunun gömülü bulundukları alanlar bazı simge, işaret ve sembollerle işaretlenmişlerdir. Bu yazımızda da bu işaret ve sembollerin bazılarına resimlerle yer vermeye çalışacağız. işte define bulma ihtimalimizi yükseltecek bazı işaret, izler ve semboller;

 Define Olma İhtimali Yüksek Sembollerden Bazıları


İŞARETLER
Doğada mevcut tabiat varlıkları, taşlar, mağaralar, duvar resimleri, kayalara çizilen resim, figür ve şekiller, kaleler, manastır, kiliseler, mezarlıklar vs. üzenine işlenen resim, şekil, figür ve işaretler kültürden kültüre, inanç özelliklerine, zaman takvimindeki dönemlere ve insanların yaşadıkları coğrafi bölgelere göre değişmektedir. Şekiller tek başlarına anlam vermezler. Şekil, resim, figür ve işaretler birbirlerini tamamlarlar. incelenirken mutlaka birkaç tane resim, figür, iz ve işaret olmalıdır.




TAŞ ÇIKARILMIŞ MAĞARA
Mağaranın içine girildiğinde karanlıksa aydınlatılmalı ve tavan veya duvarlardan özenle kesilmiş taş var mı incelenmelidir. Kesme yolu ile taş çıkarılmışsa mağarada bir şeylerin olabileceğine işaret eder. Ancak bunun tuzak veya aldatmaca olduğunu iyi öğrenmek incelemek gerekir. Taş çıkarılmış mağaranın dolu olma olasılığı çok yüksektir. Ancak tehlike oranının da çok yüksek olduğu unutulmamalıdır. Acemice davranarak iz, işaret ve sembolleri yok edilmemelidir.







GAZLI MAĞARA
Yer altında ulaşılması güç olan mağaralara girildiğinde ilk dikkat edilmesi gereken mağaranın zehirli gazla dolu olup olmadığıdır. Mağara tavanında yarasa yuvaları varsa veya mağarada canlı hayvan yaşadığına dair izler varsa mağarada gaz olayı yoktur. Genelde zehirlenmeler çok yavaş gerçekleşir. Canlı hayvan yaşamamışsa mutlaka gaz maskesi ile girilmelidir. Genelde defineciler bu gazla yavaş yavaş zehirlendiği için hiçbir şey anlamadan ölürler. Gaz olasılığı yüksek mağaraları havalandırarak ve gaz maskesi ile girilmelidir.






KAPALI MAĞARA
Taş veya üzerine çizilmiş büyük yarım ‘O’ harfi şeklinde veya biraz daha oval çizgi çok yakın bölgede bir mağara olduğunu işaret eder. Ancak bu mağaranın figürlerin çizildiği dönemde hiçbir giriş ve çıkışın olmadığını ifade eder. Bu tür mağaralara ilk giriş mutlaka tuzaklıdır, gazlıdır ve çok tehlikelidir.
AKREP
Akrep resimleri veya figürleri çok çeşitli anlamlarda kullanıldığı görülmüştür. Zor ve zahmetli işlerde görülen akrep resmi burada çok büyük bir tehlikenin varlığına işaret eder. Özellik değirmen,havuz,mağara,kuyu,yer altı mahzenlerinde çok sık karşılaşılır. Bütün olaylar iz, işaret ve semboller bir bütün halinde incelenmeli tuzak mutlaka bertaraf edildikten sonra aramalar yapılmalıdır.
BALIK
Akarsu, göl,göletlerdeki kayalara çizilmiş çok çeşitli balık resmi ve figürleri yakın bölgede bir hazinenin olduğunu ifade eder. Balık genel olarak hazine olarak nitelendirilir. Balık ile ifade edilen hazinenin yerini bulmak hem kolay hem de çok zordur. Balığın büyüklüğü-küçüklüğü,eğimi,yönü,pozisyonu,tek-çift olup olmadığı,yanında başka sembollerin olup olmadığı gibi konular uzmanlık isteyen işlerdir.

KÜP/KÜRZE
Su içinde veya civarında hazinenin varlığını işaret eder. Burada dikkat edilmesi gereken bu işaretlerin göl,ırmak veya gölet kenarındaki figürün anlamıdır. Susuz alandakilerle karıştırılmamalıdır.
İBRİK
Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para büyük değildir.
HALKA
Duvarlarda veya herhangi bir taş üstüne çizilen halka işaretleri veya halkanın kendisi burada birden fazla ve çok büyük tuzakların olduğunu anlatır. Halka figürleri tekte çizilmiş olabilir bir kaç figürün arasında da olabilir. Tuzakların biri aşılırken veya bertaraf edilirken diğer tuzakların çalışabileceğini unutmamak gerekir. Halkanın anlam ve çeşitlerini o yerin önemi ile eşleştirebilirsiniz.
AYAK İZİ
Mağara taban,tavan veya duvarındaki oyulmuş veya çizilmiş ayak izinin herhangi bir yere basıldığında mekanik olarak çalışan bir tuzağın olduğunu ve çalıştıktan sonra durdurulamayacağını simgeler. Basılan yer tuzakları bir tane olabileceği gibi bir kaç tane değişik tuzakta olabilir.
DEVE
Deve resim veya figürleri çok çeşitlidir. Yürüyen,duran,ayağı havada,kafası havada, hörgüçlü, hörgüçsüz, tek hörgüçlü,çift hörgüçlü vs. dir. Deve belli bir hazine veya değerli eşyaları simgeler. Çok iyi incelenmeli diğer figürlerle bir çözümlenmelidir. Develer para anlamı taşıdığı gibi deve ile taşınabilecek eşyaları da simgeler.
ÇIPLAK KADIN
Resim ve figürler arasında veya tek başına çıplak kadın resmi ve bir yılanın kadının belinden başlayıp omuz başına çıkması veya hareket edip omuz başında başının olması bu bölgede çok önemli bir kral veya kraliçe mezarları olduğunu simgeler. Bu figürler diğer figürlerle tamamlanıp mezarın yönünü veya yerini işaret eder.
DÜZ YILAN
Yılan kıvrımları ve çeşitleri çok önemlidir. Zehirli yılanlar tehlike anlamlarını da içermektedir. Ancak yılanın her kıvrımları belli bir ölçü olarak kabul edilerek yılanın baktığı tarafta bir hazine veya değerli bir şeyin olduğunu ifade eder.
300x250


İSTAVROZ
  1. Kanatları ölç farklı kanadın baktığı yönde araştırma yap
  2. Kanatları eşitse gömü yada mezar altındadır.
İÇ İÇE DAİRELAR
Genelde Tehlikeyi tuzakları ifade eder. Kazı esnasında dikkat edilmelidir.
KANALLI ÜÇ OYMA
Büyük ihtimalle ermeni işaretidir.
KAPLUMBAĞA
İster oyma ve isterse kabartma resim olsun; kaplumbağanın şekil olarak ifade ettiği görüntü çok önemlidir. Hayvanlara ait resimler kullanılırken, hayvana ait özellikler ön planda tutulur ve çözümler o mantıkla yapılır. Kaplumbağa, bize hazinenin olduğu yerini ,yönünü gösteren noktaları verir. Kaplumbağa üzerindeki, etrafındaki işaretleri, kaplumbağanın yönünü, ayaklarının yönlerini çok dikkatli incelemeliyiz
KARE OYMA
Oda işaretidir.boş odaya rastlanılırsa mutlaka dolu olanı yanındadır boş odanın duvarlarını iyi kontrol et girişi boşluk sesi ara, ikinci dolu oda girişi boş olan odanın duvarlarındadır. Yanında ikinci yön ve derinlik veren işaret varsa bu işaretleri dikkate al,yoksa meyline doğru araştırma yap.yanı bu oymanın içini su ile doldurduğumuzda nereye akar, suyun aktığı yerde kayanın altına doğru çalış.
KARTAL
  1. Kartalın kafası üzerinde istavroz varsa Bizans gömüsüne işaret eder.
  2. Kartalın kanadı açıksa ölen kişinin anısına yapılan gömüdür. Mezar hediyesi vardır.
  3. Kanatları kapalı ise tünemiş şekilde ise gömüsü kapalı bir mağara içindedir.
  4. Kartal sembolünün olduğu yerde gömü kaya içinde aranmalıdır.
  5. Kartalın ayaklarının altındaki kaya önemlidir
  6. Çevredeki kayalar itina ile araştırılmalı değişik yapıdaki kayalarda araştırma yapılmalı.
KAZMA
Kazmak anlamına gelir. Kazarak git anlamına gelir Dehlizlerde yada mağaralarda devam eden tünel demektir.
KERPETEN
Kesişme Noktası Anlamına Gelir… Yakın mesafe kesişen iki yol yada dere gibi bir yer olmalı, kerpetenin yanına yapılmış ikinci bir işaret balın kesişen yol yada derenin neresinde olduğunu gösterir.  Çevresinde iyice bir araştırma yapmak gerekir.
KOLTUK TAŞI
Koltuk taşı 4 şekilde bulunur. her 4′ de kesin define işaretidir.
  1. Kol konulacak sağ ve sollu olarak 2 yeri var: koltuk taşına otur karşına bak karşında bir tümsek görmen gerekir. define tümseğin içinde ana kaya içindedir.
  2. Koltuğun sadece sol konulacak yeri varsa o zaman koltuğa otur sol kolunu koy ve sol tarafa bak birbirine yaslanmış kayalara olacak, bu kayaların altında giriş var,
  3. Koltuğun sadece sağ konulacak yeri varsa o zaman koltuğa otur sağ kolunu koy ve sol tarafa bak birbirine yaslanmış kayalara olacak, bu kayaların altında giriş var,
  4. Kol konulacak yerleri yoksa arkasındaki tepenin üstünde bir yığma tümsek bul define bu tümseğin içinde.
KOÇ
Romalı’ lara ait bir işarettir. Kabartma olması şarttır. Koçun yanında 43 adet basamak varsa koçun baktığı yönde ü yığma bul bu yığmalardan biri doludur. Değişik yapıda olan yığma ile uğraş, bunu fark edemezsen ilk önce ortadaki yığmada başla.
KUYU
Tarih önceleri yapılan muhtelif kuyuların duvarlarında bir giriş yapılarak acele olarak define saklanmıştır. Bu nedenle rast geldiğiniz kuyuların duvarlarını iyice kontrol ediniz. Kuyunun duvarlarına iyice bak define duvarında bir giriş yapılarak saklanmıştır
MAKAS
Kesişen yol yada kesişen su kavşak anlamına gelir çevresinde kesişen yol veya akarsu varsa bunların çevresinde yüzey araştırması yapılmalı.
MAĞARA İŞARETLERİ
Çevresinde mağara var. yüzey araştırması yap. Eğer çevrede açık mağara varsa önceden açılmıştır  uğraşmayın. açık mağara yoksa araştırmaya devam edin.
MUMYA SEMBOLLERİ
Çevresinde yüzey araştırması yapın mumyalı mezar var. İçinde nasip ve kısmet ne ise o çıkar. Boşta olabilir.
MURÇLU KAYA
Bu tür düzenekler Frig,Roma Bizans medeniyetlerine aittir. Sayma sistemidir. Her bir murç izi bir adımdır.Batı yönlerine doğru adımla ve değişik bir kaya bulmanız gerekir. unutmayın define işaretleri tek başına olmaz mutlaka ikinci yada üçüncü işareti de bulmanız gerekir. Yada bölgede mezarlık alanı vardır iyi bir yüzey araştırması yapılmalı.
PAPATYA
Asil bir bayan mezarı, Burada yeri gelmişken izah edelim sert figürler erkek, yumuşak ve süslü çiçekli figürler bayan mezarını izah eder. çevresinde yığma aranmalıdır.
PAPAZ
Papazın boynundaki madalya,baktığı yada işaret ettiği yön önemlidir. İtinalı bir çalışma yapılmalıdır.
SAKSILI ÇİÇEK
Altına Bak.
TABANCA
25 adım ön tarafından doğal yapıya aykırı nesneler aranmalıdır.
TAVUK
İşaret çözümünde en önemli unsurlardan biri, yapılan figüranın özellikleridir.  Tek tavuk baktığı yön önemlidir. Baktığı yönde işaretli kaya varsa kayanın altına bak, tümsek varsa burayı kazı, çukur varsa çukuru kazı ip uçları bunlardır.
TERAZİ
Esnaf yada tüccar gömüsüdür,Gömü değerlidir. Her iki kefesi eşit değildir, gömü kefesinin ağır olan kefenin bulunduğu taraftadır.Kefeler eşit gibi görünse dikkat edilecek nokta terazinin ibresi(dili) size fikir kazandırır. Dil hangi tarafa meyilli ise o tarafta araştırma yap.
TOP AL AYI
Eşkıya işareti olarak bilinmektedir, Aslında bu işaret net olarak çözülmemiştir aşağıda yazacaklarımız net yorumlar değildir. Definesi mağara içinde. önce ayının topal olan ayağını bulunuz ayak yakınlarından mağara mahzen işareti arayınız.
ÜÇGEN
Açıları ayrı ayrı ölçün, açılardan biri mutlaka farklıdır. Fark kadar, farklı olan açının baktığı yönde araştırma yap.
ÖKÜZ
Birbirine bakan iki buzağı .Kesin define işaretidir. Bir birine bakan 2 tane buzağı(öküz) definesi ayaklarının altındadır.Değerli bir gömüdür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder