Salı, Ağustos 16, 2011

Yer altı görüntüleme sistemleri

Yer altı görüntüleme sistemleri

Click the image to open in full size.eXp 5000 profesyonel kullanım için en yeni teknoloji ile üretilmiş bir ölçüm cihazıdır. Sandık, boru,metal gibi gömülü objeleri ve tabiki yeraltındaki oyuk ve mezar odaları,mevcut olan video gözlükleri ile hemen görülebilir. Ayrıca video gözlükleri gece aramaları için de çok iyidir ve aynı zamanda gün içersinde kullanılırken güneş ışığının rahatsızlık vermesini önler.Öz donanım ve kolay taşıma eXp 5000;farklı alanlarda kullanımı kolaylaştıran, tutma kayışı ile taşınabilir kontrol ünitesine sahiptir. Öz donanımı sayesinde bu cihazı zorlu arazilerde de taşımak kolaydır.

Ölçülen verinin hızlı oluşumu 25 m derinliğe kadar olan ölçümleri harika bir çözünürlükle yapar.Kaydedilen veriler pc modülü ile hemen oluşturulur ve video gözlüklerinden görünür hale gelir. Mümkün olan ölçümlerin miktarı sınırsızdır ama sadece 64 MB saklama kapasitesi ile limitlendirilmiştir. 3D yazılım programı ile sonuçların analizinin yapılması için, toplanan bütün ölçüm verileri bilgisayara aktarılır. Grafiksel görüntülerin gün ve saati otomatik olarak kaydedilir ve teker teker bölge saatine göre ayarlanabilir.

GPS Alıcısı
GPS alıcısı,kaydedilmiş ölçümlerin kendine uygun ölçüm alanı ile ilgilidir. Aynı zamanda GPS sistemi istediğiniz koordinatları yönlendirebilmeniz için de kullanılır.
İsteğe bağlı aksesuarlar Özel amaçlar için, eXp 5000 değişik antenlerle desteklenebilir.
• GPR anten (25cm , 50cm , 75cm , 100cm)
• Metal ayrım için anten
• Tünel ve oyuk bulmak için anten
• Zemin görüntüsünün yüksek çözünürlülüğü için Super Sensor.
• VLF gönderici(4 parça)

VLF Gönderici
Görüntü alınacak arazinin dört bir köşesine monte edilen VLF Sender’lar,arazideki manyetik parazitlerin ve minerallerin etkisini minimuma indirerek çok daha temiz bir görüntü alınmasını sağlar.


Click the image to open in full size.Rover C II , hedef alandaki anomalileri seçmeye yarayan elektromanyetik pulse methoduna dayanmaktadır. Böylece cihaz,doğal özellikler olan katman oluşumları,boşluklar, yeraltı su seviyelerinin yanı sıra mezar yada gömülü objeleri ortaya çıkarır. Rover C II 2m derinliğe nüfuz eden magnometreyle beraber ayrıca,18 m derinlikteki objeleri bulabilecek tarama fonksiyonuna da sahiptir.
10 cm x 10 cm ‘den büyük ve 30 cm’den derin objeleri ortaya çıkarır.Somut şekilleri teşhis etmek için kullanıcı,ölçüm işleminde çok dikkatli olmalıdır.Bu yüzden cihaz düz olmayan değişken zeminlerde kullanım için çok müsayittir.
Click the image to open in full size.
10 cm x 10 cm ‘den büyük ve 30 cm’den derin objeleri ortaya çıkarır.Somut şekilleri teşhis etmek için kullanıcı,ölçüm işleminde çok dikkatli olmalıdır.Bu yüzden cihaz düz olmayan değişken zeminlerde kullanım için çok müsayittir.





Click the image to open in full size. ROVER C II 3 ARAŞTIRMA SİSTEMİ İÇERMEKTEDİR ;

Manyetometre
Gradiometer
Geoelectric
--CSHTR ; <font color="red">Online Vatan Flood Koruması Aktif. Yeni Mesaj Zamanı </color></font> </phrase>
<phrase name="pdp_spacer2" date="1244900000" username="Paul M" version="3.8.002"><![CDATA[---------- Post added 00:16 at 00:15 ----------
Rover C, hedef bölgedeki düzensizlikleri tespit edebilen bir elektromanyetik impuls yöntemini esas almaktadır. Click the image to open in full size.Böylece alet çok faklı yapıları tanımlayabilmektedir. Bunlar arasında tabaka oluşumu, yer altı su seviyesi, kaviteler ve mezar odaları gibi doğal oluşumları veya borular, depolar, sandıklar ve benzeri objeleri sayabiliriz.

Rover C, 2m derinliğe inebilen bir manyeto metrenin yanı sıra 18m derinliğe kadar zeminde bulunan objelerin yerini tespit edilmesini mümkün kılan bir radara sahiptir. Ayrıca alet entegre jeo-elektriğe sahiptir. Alet, 10cm x 10cm büyüklükteki objeleri 30 cm'lik bir derinlikten itibaren tespit edebilmektedir.

Ancak kesin şekilleri tanımlayabilmek için kullanıcı ölçüm esnasında çok titiz hareket etmelidir. Buna karşın alet düzensiz arazilerdeki kullanım için son derece uygundur.
Click the image to open in full size.
Mikro işlemci tarafından kumanda edilen sistem sayesinde zemin hizalaması, derinlik ölçümleri ve bilgi kayıtları otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Değerlendirme ise rahatça bilgisayarda yapılabilmektedir. Burada taranan saha üç boyutlu bir grafik sayesinde analiz edilebilmektedir.Mikro işlemci tarafından kumanda edilen sistem sayesinde zemin hizalaması, derinlik ölçümleri ve bilgi kayıtları otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Değerlendirme ise rahatça bilgisayarda yapılabilmektedir. Burada taranan saha üç boyutlu bir grafik sayesinde analiz edilebilmektedir.
Click the image to open in full size.
-18metre derinlik
-Bluetooth vasıtasıyla görüntüleri eş zamanlı olarak Laptop veya PC’ye aktarım
-Hafizaya kayıt fonksiyonu
-Opsiyonel Super Sensor ile derinliği 25metreye çıkarabilir,görüntü çözünürlüğünü arttırabilir,metal ayırım yapabilirsiniz.
-Manyetometre
-3 boyutlu yazılım
-Metal ayırım fonksiyonu
Azami Ölçüm Derinliği18 mİşletim Gerilimi12 VToplam Ölçü170 x 200 x 65 mm Ağırlık1400 gFrekans Alanı 9.35 Mhz
________________
Yeraltı Radarı ya da genel adıyla GPR (Ground Penetrating Radar), yeraltının sığ tabakalarının (ilk 0-40 metre) araştırılmasında kullanılan jeofizik bilimi tabanlı bir ölçüm cihazıdır.

Son otuz yıl içerisinde elektronik endüstrisinde yaşanılan olağanüstü gelişmeler, bir zamanlar zahmetli ve pahalı bir iş olan ışık hızı ölçümlerini son derece ucuz, kolay ve duyarlı bir şekle dönüştürmüştür. 1970 ’lı yıllarda milisaniye (10-3 s) duyarlıkla yapılan zaman ölçümleri, 1980’li yıllarda mikro saniye (10-6 s), 1990’lı yıllarda ise nano saniyeye (10-9 s) duyarlığa kadar inmiştir. Elektronikteki bu gelişmelere paralel olarak, yeraltında ışık hızına yakın bir süratle hareket eden elektromanyetik dalgaların yolculuk sürelerinin nano saniye mertebesinde ölçülebilmesi, sığ jeofizik görüntüleme yöntemlerine önemli katkılarda bulunmuştur. Yer radarı yukarıda söz edilen bu gelişmelerin somut bir sonucudur.

Yöntem, yatay doğrultuda elektrik alan vektörü olan (TE: Transvers Elektrik) bir verici anten aracılığı ile yer içine gönderilen çok yüksek frekanslı EM dalgalarının (radyo dalgaları) ara yüzeylerden yansımasının (echoes) gözlemlenmesi ilkesine dayanmaktadır. Yeraltında, her iki tarafı farklı dielektrik özellikte kayaçlardan oluşan bir ara yüzey varsa, elektromanyetik dalga bu ara yüzeyde yansıma ve iletime uğrayacaktır. Dalga şekli olarak sürekli veya Chirp adı da verilen birkaç nano saniye süreli elektromanyetik imler kullanılır. Kaynak dalgası için seçilen bir merkezi frekansın %50 altı ve üstü aralığındaki frekanslar kullanılır. Örnek olarak 100 Mhz merkez frekanslı kaynakta 50 MHz den 150 Mhz e kadar bir aralık kullanılır. Yer radarı (Ground Penetrating Radar, GPR) ilk önce buz kalınlığının ölçülebilmesi için geliştirilmiştir. Normal yer ortamında yapılan çalışmalarda elde edilen verilerin sismik yöntemlerde kullanılan veri işlem teknikleri ile işlenmesi sonucunda 10 - 20 m gibi araştırma derinliğine ulaşıldığı görülmüştür. Günümüzde ise GPR yöntemi sığ yer araştırmaları ile arkeometri çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanım yerlerine örnekler aşağıdaki gibi verilebilir :

Yer araştırmaları: Yol, havaalanı, baraj, su kanalı, santral, yerleşim alanı yer araştırmaları,

Tünel Araştırmaları: Demiryolu, karayolu, su tünelleri, tüp geçitler, maden galerisi araştırmaları,

Yapı Araştırmaları: Tavan, taban ve duvarların incelenmesi, restorasyon amaçlı araştırmalar,

Arkeojeofizik Araştırmaları: Antik şehir, tapınak, mezar, duvar, temel,
dehliz ve benzeri tarihi kalıntıların bulunması,

Endüstriyel atık, sızıntı ve çevre kirlenmesinin araştırılması: Eski veya kaydı bulunmayan endüstriyel atık alanlarının bulunması, fabrika, akaryakıt istasyonu, su yolu vb. kaçak ve sızıntılarının belirlenmesi, çöp boşaltım alanlarının yer araştırmaları,

Eski veya kaydı bulunmayan şehir altyapılarının araştırılması: Eski kanalizasyon, su yolu, kanal, boru, sığınak, elektrik ve telefon hatlarının bulunması,

Adli ve Adli Tıp: Cezaevi firar tünellerinin tespiti, ceset ve toplu mezarların yerlerinin bulunması,

Yeryüzü ve galerilerde maden Araştırmaları: Yüzeye yakın (40 metreye kadar) madenlerin aranması ve rezerv geliştirme, galeri sürülerek yapılan maden (kömür) araştırmaları, göçük ve maden kazalarında ilk yardım amaçlı çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder