Cuma, Nisan 15, 2011

TARİHİ LAHİT MEZAR

İKİ BİN YILLIK TARİHİ LAHİT MEZAR


DUA-CİN--BÜYÜ-TILSIM-SİHİR-NAZAR-MUSKA-YILDIZNAME-HALÜSÜNASYON-DUA NEDİR-TILSIM NEDİR-TILSIM ÇEŞİTLERİ-BÜYÜ NEDİR-BÜYÜ ÇEŞİTLERİ-SİHİR NEDİR-SİHİR ÇEŞİTLERİ-BATIL İNANIŞLAR-CİN MUSALLATI NEDİR-DİNİMİZ İSLAM-ŞİFALI BİTKİLER-SAĞLIKLI YAŞAM-ASTROLOJİ-GİZEMLİ İLİMLER-İSLAMDA BÜYÜ-DEFİNE-DEFİNECİLİK-DEFİNEDE BÜYÜ VE TILSIM-CİNLER VE GİZEMLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME SİTESİ...



                                                 laht.jpg                                    

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Körfez İlçesi Şemsettin Köyü’nde yapılan çalışmalar sırasına bulunan lahit mezarın tescillenmesini sağladı. Yaklaşık 2 bin yıllık ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi eser için gerekli belgeleri hazırlayan Büyükşehir Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesini gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi M.Ö 3 bin yılından itibaren insanların yaşamış olduğu Kocaeli’nin, tarihi miraslarına sahip çıkmaya devam ediyor. İzmit’e ait ilk delillerin 12. yüzyıla dayandığı kentimizde Kocaeli’nin her noktasına serpilmiş durumda tarihi eserler yer almakta. Bu olgunun bilinci içinde tarihsel dokuya önem gösteren hizmetlerini sürdüren Büyükşehir tescili yapılmamış tarihi eserlerin tescillenmesini de ihmal etmiyor. Tarihe ışık tutacak ve gelecek nesillere miras bırakılacak eserlerin tescilinin sağlandığı bir çalışma da Körfez İlçesi’nde gerçekleştirildi.
Körfez İlçesi Şemsettin Köyü’nde Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar esnasında bir vatandaşın bahçesinde lahit mezar bulundu. 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen lahidin tescil edilmediğini fark eden Büyükşehirli yetkililer gerekli girişimlerde bulunarak kentin tarihini yansıtan eserin korunması için Koruma Kurulu’na başvurdu. Türklerden önce önemli bir yerleşim yeri olduğu aradan yıllar geçmesine rağmen çok sayıda kalıntının ayakta kalması ile anlaşılan Körfez İlçesi Şemsettin Köyü’nde bulunan lahid mezarın böylece tescil edilmesi sağlandı.
Lahdin yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor ve üzerinde 8 satır Yunanca yazıt bulunuyor. Bölge tarihi açısında önemli bir bulgu olan lahit insitu (orijinal kullanım yerinde) durumda. Lahit sandukası dört sıra blok taş üzerinde duruyor. Doğu batı yönünde uzanan lahdin sandukasının doğu kısmında güney ve kuzey cephelerinde boydan boya çatlaklar var. Lahdin sandukasının batı cephesinde üst kısmında kare şeklinde bir açıklık var. Lahdin kapağı kısmen tahrip olmuş olsa da sağlam durumda. Sandukanın güneye bakan cephesinde 8 satırdan oluşan eski yunan alfabesi ile yazılmış kitabe yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder