Çarşamba, Mart 09, 2011

Medeniyet ve Sanat Tarihinden Faydalanmak

Modern Defineciliğin olmazsa olmaz kuralarından biri de Medeniyetlerin kültür ve sanat tarihini bilmektir.

Bir toplumun uygarlığın kültürel ve sosyoekonomik inançları hakkında bilgi olmadan defineciliğe başlamadan, karanlıkta herhangi bir şeyi aramaya benzer.  Toplumların hareketleri hakkında bilgi edinmeden yapılan definecilik bir cinayettir.  Beraberinden büyük ölçüde tahribatı getirir, bu tür tahribat beraberinde bir daha ulaşılması mümkün olmayan doküman ve izi yok etmektedir.  Bilinçsiz bir defineci bunun farkında olması mümkün değildir.  Zaten defineciyi hedefine ulaştıracak bir çok detay insanın önemsemediği unsurlar olabilmektedir.  Herhangi bir kaya üzerine kazılmış bir figüranın ne anlama geldiğini ne amaçla yapıldığını ilk bakışta anlamak için o işareti yapan insanları tanımak gerekir.
Anadolu'da kayalara kazılmış bir çok figüran ve bu figüranlara yüklenmiş bir çok anlatımlar bulunmaktadır. Bu tür izler geçmişin dili halindedir.  Bu dili ne olduğunu bilmeden diyaloga girmek felaketi doğurur.  O figüranlar konuşuyor, ancak senin onun lisanında anlayacak bir kulağın ve bilgi dağarcığın olması şarttır, figüranın lisanında anlamazsan kızar onu kırmak suretiyle susturursun.  Bu susturma olayı bir cinayetten farkı yoktur.  Sana kendisini tanıtmaya çalışan bir lisanı yok etmemek için o lisanı iyi öğrenmen gerekir.
Bu tür izlere önce sanat yönünde yaklaşılmalıdır.  Sonra bu sanat eserini, izini kim bıraktı? onu öğrenmeye çalışmalıyız.
Ülkemizin geçirdiği tarihi evrelerinde Roma-Grek kültürlerine bağımlı olarak gelişmiştir yani inançları Hıristiyan'dır. Yaşam ve sanatlarında inancın tüm çizgileri işlenmiştir, sanat eserlerinde genelde tanrı figürleri çok kullanılmıştır.
Sanat tarihinde faydalanarak araştırma alanımız içinde rastlayacağımız hrhangi bir izin kime ve kimlere ait olduğunu öğreneceğiz.  Daha sonra o toplumun yaşamla inançları ile hareketlerini öğrenerek olayın çözümüne zemin hazırlamalıyız.
Bir amaya (gözleri görmeyen) yürümesi ve yönünü bulması için bastona ne kadar ihtiyacı varsa definecinin de aynı şekilde Tarih ve Sanat tarihine ihtiyacı vardır.  Yoksa, bastonsuz bir amma bastonsuz sokakta nasıl yürüyorsa definecide aynı şekilde olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder