KUM SAATİ NEDİR NERELERDE KULLANILIR
DUA-CİN--BÜYÜ-TILSIM-SİHİR-NAZAR-MUSKA-YILDIZNAME-HALÜSÜNASYON-DUA NEDİR-TILSIM NEDİR-TILSIM ÇEŞİTLERİ-BÜYÜ NEDİR-BÜYÜ ÇEŞİTLERİ-SİHİR NEDİR-SİHİR ÇEŞİTLERİ-BATIL İNANIŞLAR-CİN MUSALLATI NEDİR-DİNİMİZ İSLAM-ŞİFALI BİTKİLER-SAĞLIKLI YAŞAM-ASTROLOJİ-GİZEMLİ İLİMLER-İSLAMDA BÜYÜ-DEFİNE-DEFİNECİLİK-DEFİNEDE BÜYÜ VE TILSIM-CİNLER VE GİZEMLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME SİTESİ...Kum saatleri zamanın geleneksel sembolüdür. Saatin ilk tasarımı olan yumurta biçiminde cam kaptan akan kum yüzyıllar boyunca sabit kalmıştır. Saatlerde kumun yanında, zaman zaman pudra haline getirilmiş yumurta kabuğu, civa ya da ince toz siyah mermer de kullanılmıştır. Kum saati, Avrupa’da ilk kez 8. yüzyılda bir papazın buluşuyla kullanılmaya başlamıştır. Camcılık becerisi geliştikçe, kumun doldurulduğu ağız da eritilerek kapatılmış ve nemlenerek akışın zorlaşmasının önüne geçilmiştir.
16. yüzyıldan günümüze bu saatler sürekli zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılmıştır; kiliselerde dua süresi, gemilerde tayfaların nöbet süresi ya da gemilerin hızlarının belirlenmesi.
Belirli sayıda kulaç aralıklarıyla düğüm atılmış ve ucuna bir kütük bağlanmış bir ip denize atılıyor ve bir gemici kum saatiyle belirli zaman dilimleri içinde kaç düğümün suya girdiğini sayıyordu. Eğer belirlenen sürede beş düğüm inmişse, geminin hızı beş deniz mili oluyordu. 19. yüzyıl sonuna kadar yelkenli gemilerde hız belirlemek için bu yöntem kullanılmıştır. Soğuk iklimlerde su saatine göre daha yaygın kullanımı olduğu halde, kum saati gün boyunca zaman ölçümü için çok uygun bir gereç değildi. Bunun için, ya çok büyük yapılması, ya da başında her an birinin beklemesi gerekiyordu. Bazı kum saatlerinde bulunan kadrandaki gösterge, saatin her başaşağı edilişinde bir saat ileri alınıyordu. Yine de, kum saati uzun bir dönem boyunca küçük zaman aralıklarının ölçülmesinde başarıyla kullanılmıştır.
Kum saatleri, temelde şekil olarak yuvarlak, hatta yumurta şeklindeki iki kaptan oluşmaktadır. Temel mantık üst haznedeki maddelerin –ki genelde kum olur- aşağıdaki hazneye yaavş yavaş akarak dolmasıdır.
Bu saat mekanizması içindeki maddeler çok farklı olabilmektedir. Bu maddelere birkaç örnek vermek gerekirse; yumuta kabukları, mermer tozları, civa maddesi ve normal kum bunlardan birkaçıdır.
Kum saatlerinin günlük hayatta çokça kullanılmamasının nedeni, zaman ölçümü mekanizması olmamasıdır. Saat gösterimi ibreleri bulunmamaktadır ve belli zaman periyodlarına göre çalışmaz. Kum saati süreli bir zaman ölçüm aleti olarak kullanılır. Sadece bir zamanın başlangıç ve bitişini belirtmektedir. Ufak zaman aralıkları ölçmek için oldukça sağlıklı ve çok bilinen bir yöntemdir. Ayrıca kum saatleri çok estetik olabilmekte ve saat kullanımı için insanları istekli kılabilmektedir.
Tarih boyunca bir çok zaman diliminde kum saatleri kullanılmıştır. Örneğin insanlar kiliselerin içinde dua ettikleri zamanı ölçmek için kum saati kullanırlardı. Ayrıca yemek yapımında da kum saatleri oldukça fazla kullanılmaktaydı. Kadınlar yumurtanın pişip pişmemesini kum saatine göre ayarlardı. Çok pişmiş ve az pişmiş yumurta ölçüsü kum saatleri idi. Kum saatleri, askeri disiplin veya uyulması gereken kuralların olduğu hemen hemen her yerde tarih boyunca kullanılmıştır. Örneğin eski gemiler için kullanılan kum saati, gemi tayfasının nöbet süresini ölçmek için yaygın bir şekilde kullanılırdı. Böylece saat kullanımı hat safhaya ulaşırdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder