Cumartesi, Ekim 23, 2010

OZMANLI HAZİNELERİ

Dünya tarihine yön veren kararların alındığı iki önemli sarayın; Topkapı ve Moskova Kremlin’in bu büyük buluşması, iki imparatorluk arasındaki ilişkilere dair çok önemli ayrıntıları gözler önüne seriyor.
  
    Sergi 25 Mayıs 2010 tarihinde Moskova Kremlin Sarayı Müzesi’nde açılıyor
  
 “İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisinin açılışı, Moskova Kremlin Sarayı Müzesi Genel Müdürü Dr. Elena Gagarina’nın ev sahipliğinde, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Nermin Beşbaş ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla 25 Mayıs Salı günü Moskova Kremlin Sarayı Müzesi’nde gerçekleşti.
  
 Protokol açılışı,  Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, Rusya Kültür Bakan Yardımcısı A. E. Busigin’in de katılımlarıyla gerçekleşti.
  
 Açılış resepsiyonu Türk ve Rus siyasi temsilcilerinin yanı sıra kültür sanat camiasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
  
    Sergi 15 Ağustos 2010’a kadar görülebilecek
  
 25 Mayıs Salı günü dünya kamuoyunun ilgisine sunulacak sergi, 15 Ağustos Pazartesi gününe kadar ziyarete açık olacak. Sergi, Perşembe günleri hariç her gün 10.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
  
    Sergi mekanı:  Moskova Kremlin Sarayı Müzesi
  
 Moskova Kremlin Sarayı  Müzesi, Rusya'nın başkenti Moskova’da yer alıyor. Anıtsal duvarları ve kuleleri, altın kubbeli katedralleri ve eski sarayları ile Borovitskiy Hill Moskva Nehri üzerinde muhteşem mimarisiyle bugün tüm ülkelerden gelen binlerce turistin uğrak noktalarından biri olarak anılıyor.
  
 Müze, 60 bine yakın tarihi eseri ile dünyanın en büyük koleksiyonlarından birine sahip. Müzede sergilenen koleksiyonlar milattan önce 3 bin yıl öncesinden başlayarak günümüze kadar uzanan geniş bir dönemi kapsıyor. Müzenin ana koleksiyonları ise Çarlık Rusya’sının Ortaçağdan modern zamanlara uzanan tarihine tanıklık eden eserlerden oluşuyor.
  
    Serginin Kapsamı
  
 “İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisi, Osmanlı - Rus ilişkilerinin barış dönemini kapsayan 16-17. yüzyıllara ait eserlerden oluşuyor. Sergide, Osmanlı sultanlarının saltanat sembolleri, kişisel eşyalarının yanı sıra saraydaki gündelik yaşama ait nesneler sergileniyor.
  
    Sergideki Eserler Göz Dolduruyor
  
 İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın katkıları ve Moskova Kremlin Sarayı Müzesi işbirliğiyle düzenlenen “İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisi, Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında yer alan 106 seçkin eserden oluşuyor.
  
 Moskova Kremlin Sarayı Müzesi’nde açılacak sergi iki farklı salonda düzenleniyor. Birinci salonda, Osmanlı sultanlarının saltanat sembolleri, kişisel eşyaları, dini, askeri ve sporcu yönleri, sanat hamiliğini vurgulayan eserler yer alacak. Bu eserler arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıcı, Sultan I. Mustafa’nın mührü, Sultan III. Murad’ın mührü, Kanuni Sultan Süleyman’ın yatağanı, Sultan I. Ahmed’in tuğrasını içeren mülkname; II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, I. Ahmed ve I. Mustafa’nın minyatür portreleri; Yavuz Sultan Selim‘in ganimet olarak getirdiği kılıç ve alemler; Sultan I. Selim’in hançeri, Fatih Sultan Mehmed’in kılıcı bulunuyor.
  
 İkinci salonda ise, sarayda gündelik yaşamla ilgili bölümler, harem, şehzadeler, kadın ve erkek eşyalarısergileniyor. III. Murad’ın ve IV. Murad’ın tören kaftanları, hat albümleri, satranç takımı, I. Ahmed’in çocukluk kaftanı ve kollukları, I. Süleyman’ın çocukluk kaftanı ve şalvarı, alfabe, IV. Murad’ın kızı Kaya İsmihan Sultan’ın elbisesi, I. Ahmed’in kızı Hanzade Sultan’ın elbisesi, Hürrem Sultan’ın portresi ve kaşbastısı, IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan Sultan’ın mührü ve tombak leğen-ibrik takımı, mücevherli Çin porselenleri sergilenecek eserler arasında yer alıyor.
  
  
    İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Rolü
  
 İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın, kültürel miras projeleri arasında yer alan ve İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nde açılan “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda”sergisi ile Kremlin Sarayı’nda açılacak olan “İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisi büyük önem verilen İstanbul 2010 etkinlikleri arasında yer alıyor.
  
 Topkapı Sarayı  Müzesi Has Ahırlar’da, 7 Haziran 2010 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda” sergisi ve Moskova Kremlin Sarayı’nda 26 Mayıs- 15 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan “İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle gerçekleşmektedir.
  
    İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt’tan sergi hakkında
  
 “İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri sergisinin tarihe yön veren saraylardan Moskova Kremlin Sarayı Müzesi’nde sergilenmesi, ülkelerimiz arasındaki kültürel ilişkilerin ne kadar derin ve zengin bir geçmişe sahip olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Moskova ve İstanbul arasındaki karşılıklı sergiler, iki imparatorluk arasındaki ilişkilere dair bir vizyon edinme, bilgilerimizi güncelleme açısından büyük önem taşıyor.
  
 Mart ayında Topkapı Sarayı Müzesi’nde açılan “Kremlin Sarayı Hazineleri” sergisi, o dönemlerdeki karşılıklı diplomatik ziyaretlerin, ticari alışverişimizin ne kadar üst düzeyde olduğunu gösteriyordu bizlere. Örneğin, Kremlin Sarayı'nın atölyelerinde Çar için imal edilmiş tören, savaş ve av gereçlerinin yapımında Osmanlı topraklarında üretilmiş kumaşların, değerli taşlarla bezeli at koşum takımları ve silahların kullanıldığını öğrenmiştik. Moskova Kremlin Sarayı Müzesi’nde açılacak olan “Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” ise tüm dünyaya bir dönem yön veren Osmanlı sultanlarının saltanat sembollerini, şahsi eşyalarını ve sarayın gündelik yaşamına ilişkin objeleri içeriyor.
  
 Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında son yıllarda hızla gelişmekte olan kültürel ilişkilere, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un da, kültür-sanat alanındaki enerjisiyle katkıda bulunacağına inanıyoruz.”
  
    Topkapı  Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan sergi hakkında
  
 “Moskova Kremlin Müzeleri 2009 yılında muhteşem bir sergi açtı. Başlık “Kremlin Hazinelerindeki Türk Eserleri”ydi. Ardından Topkapı Sarayı’na Moskova Kremlin hazineleri sergisi geldi. Bu serginin yanında biz de Kremlin’deki serginin mukabilini açtık; “Osmanlı Sarayında Rusya”. Şimdi de Topkapı Sarayı’ndan 106 parçalık bir sergi gidiyor. Rus ve Türk yılının karşılıklı ve muhtevalı bir kültürel sergilenmeyle desteklendiğini belirtmeliyiz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder