Cumartesi, Ağustos 27, 2011

Tsunami Çeşitleri Nelerdir?

Tsunami Nedir ve Tsunami Nerelerde Olabilir soruları ile Japonyada meydana gelen deprem ve sonrasında meydana gelen Tsunami Felaketinden sonra sık sık karşılaşmaya başladık ve bu konuda sizlere yardımcı olacak bir konu anlatımını paylaşmak istedikTsunami Çeşitleri Nelerdir?
Japonca’da “liman dalgası” anlamına gelen tsunami sözcüğü; okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder

Tsunami sözcüğü, dünya dillerine 15 Haziran 1896′dan sonra girmiştirTsunami Çeşitleri Nelerdir? Japonya’da, 21000 kişinin hayatını kaybettiği Büyük Meiji Tsunamisi’nden sonra Japonlar’ın yaptığı yardım çağrılarıyla dünya dillerine kendiliğinden yerleşmiştirTsunami Çeşitleri Nelerdir?

Tsunamiden sonra oluşan dalganın diğer deniz dalgalarından farkı; su zerreciklerinin sürüklenmesi sonucu hareket kazanmasıdırTsunami Çeşitleri Nelerdir? Derin denizde varlığı hissedilmezken, sığ sulara geldiğinde dik yamaçlı kıyılarda ya da V tipi daralan körfez ve koylarda bazen 30 metreye kadar tırmanarak çok şiddetli akıntılar yaratabilen bu dalga; insanlar için deprem, tayfun, çığ, yangın ya da sel gibi bir doğal afet haline gelebilmektedirTsunami Çeşitleri Nelerdir?

Tsunami ilk oluştuğunda tek bir dalgadır ancak kısa bir süre içerisinde üç ya da beş dalgaya dönüşerek çevreye yayılmaya başlarTsunami Çeşitleri Nelerdir? Bu dalgaların birincisi ve sonuncusu çok zayıftır ancak diğer dalgalar etkilerini kıyılarda şiddetli biçimde hissettirebilecek bir enerjiyle ilerlerlerTsunami Çeşitleri Nelerdir? Bu nedenle depremlerden kısa bir süre sonra kıyılarda görülen yavaş ama anormal su düzeyi değişimi ilk dalganın geldiğini gösterirTsunami Çeşitleri Nelerdir? Bu değişim, arkadan gelecek olan çok kuvvetli dalgaların ilk habercisi de olabilirTsunami Çeşitleri Nelerdir?

Tsunamiden Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Tüm oto müzik sistemi fırsatları için tıklayın !
Tsunami Çeşitleri Nelerdir?

• Deniz kıyısında yerleşim yeri seçerken; tsunami riskini de diğer doğal afetler(deprem, sel, tayfun vbTsunami Çeşitleri Nelerdir?) gibi değerlendirmek alınabilecek ilk önlemdirTsunami Çeşitleri Nelerdir?

• Küçük bir depremde bile Tsunami olabilirTsunami Çeşitleri Nelerdir? Hemen yüksek yerlere doğru gidilmelidirTsunami Çeşitleri Nelerdir?

• Deniz yanında yalıyar biçiminde yüksek bir yamaç varsa hemen yüksek yerlere doğru gidinTsunami Çeşitleri Nelerdir?

• Tsunami’nin ilk dalgası geldikten sonra tehlikenin geçtiğini sanmayın bazen ikinci dalga ilk dalgadan daha büyük olabilirTsunami Çeşitleri Nelerdir?

• Tsunami’nin deniz kıyısına ilk gelişi su düzeyinin anormal biçimde (depremin büyüklüğüne, oluş şekline ve türüne ve deniz durumuna göre yaklaşık 10-15 dakika içerisinde) yükselmesi ya da çökmesiyle kendini belli ederTsunami Çeşitleri Nelerdir? Tsunami’nin bu öncü zayıf ilk dalgası, arkasından gelecek olan iki ya da üç kuvvetli dalganın habercisidirTsunami Çeşitleri Nelerdir? Bu durumda yapılacak tek şey; kıyıdan uzaklaşmaktırTsunami Çeşitleri Nelerdir? Deniz içerisinde seyir halinde bulunanlar ise kıyıdan uzaklara, derin sulara giderek dalganın kendilerine ve deniz taşıtına vereceği zararı azaltabilir hatta önleyebilirTsunami Çeşitleri Nelerdir? Deniz kıyısında olanlar içinse, denizden uzaklara ve yükseklere gitmek zorunludurTsunami Çeşitleri Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder