Cumartesi, Ağustos 27, 2011

TÜMÜLÜS MEZARLAR

TÜMÜLÜS NEDİR?Tümülüs: kral ve  kral  ailesi için, önce  zemin  üzerine inşa edilen  mezar  odası, sonra üstüne  yığılan toprak  veya  taşlardan  oluşturulan  yapay  tepe tipi anıt  mezarlardır. Bu  mezarlar günün  mimarları tarafında  inşa  edilirdi. Dış görüntüsüne  bakıp aldanmamak  lazım,  muazzam  bir  mimari içlerinde  barındırırlar.Kral  yada  kral  ailesinden  ölen  fertler kullandıkları  muhtelif  eşyaları ve  hediye  edilen  eşyaları  ile  birlikte , inşa edilen  taş yada  ahşap oda  içine  ceset  ile  birlikte  konulur. Tümülüsün  boyu, mimari estetiği ölen  kişinin zenginliği, değeri nispetinde  değişmektedir, boyu  daha  yüksek olanlar  daha  zengin  krallar  için  yapılırdı. Bu  yapılar  her  zaman  9 metrenin  katları  olan   9,18,27,36... metre  gibi yükseltilere  sahiptirler.  Tümülüsler  yapay tepelerdir. höyük  ile  aynı olmalarına  rağmen  bazı özelliklerinden  dolayı  höyüklerden  ayrılırlar,  en  belirgin  özelliği huni şeklinde  olması, tepe  açıcının dar  olması, yapının  yüzeyinde  kiremit,tuğla,küp ve  kül gibi malzemelerin  olmamasıdır. Tümülüs  yapılara  uzaktan ve  yakında  bakıldığından yapay olduğu  her zaman  gözü ısırır  ve  net  belirgindir. Tümülüs  iç  ve  dış  mimarisi  başta  ölenin  değerine  ve  coğrafik  yapıya  göre  değişir, belli bir  standardı yoktur. birden  fazla  mezar  odası  olanlarda  dramoz  dediğimiz moloz  taşlardan hiç bir  mimari özelliği bulunmayan ve   mezar  odasına  geçit  veren  tüneller  bulunmakta,  Frig  Tümülüslerinden  hiç bir  zaman  dramoz  bulunmamaktadır. Yine  Frig Tümülüsleri hariç toprağın  kaymaması  için alt   yerleşmede  krepiz  dediğimiz  moloz  iri taşlardan  örülü duvar  bulunur.Definecinin  beklediği gibi içinde  çil  çil  altın  bulunmaz, sade  mezar  hediyeleri bulunur. Bu  hediyelerin  çoğunluğu   kişi özgü olduğundan  sanat ve tarih  bakımında  tek  örneği teşkil etmektedir. Tümülüsler  soyguna  karşı yapı  içinde  alınan  muhtelif tedbirle  birlikte   uzaktan  net  gözükebilecek  bir yerde  inşa edilmelerine  özen  gösterilirdi. Tümülüsler zannedildiği içi çil çil altınlarla dolu değildir. Bu tip mezarlarda ölen insanın hayatta iken sahip olduğu bir çok eşya yer alır, kiminde az kiminde çok olabilmektedir. Kadın olan Tümülüslerde takı ağırlıkta, erkek olan Tümülüs de ise savaş araç ve malzemesi ağırlıktadır.
                                                                                   
   
  Tümülüsler "SİT" alanı içine alınmış,kazılması yasalarımıza göre yasaktır. Aslında kazılması zor ve riskli yapılardır. Bilgi edinmek amacıyla Tümülüs yapılarından bahsedelim. TÜMÜLÜS: Toplum içinde yaşamış idareci din adamı  ve bunların ailelerine ait mezarlardır. İnançlarına göre ölenin eşyaları ile birlikte gömüldükleri için soygunlara karşı  bu yapıyı inşa etme gereği duyulmuştur.Yüzlerce insanın aylarca çalışması sonucu oluşturulan bu anıt mezarlar, soygunu önlemek amacıyla bir çok katmanlardan oluşur,standart bir yapıya sahip değildirler, inşa edilen arazı yapısına göre değişiklik gösteririler, bir veya birden çok mezar odaları yer almaktadır. Birden çok mezar odası olan Tümülüslerde giriş tünelleri yer alır.aileye ait ölen ceset bu tüneller kullanılarak mezar odasına ulaştırılmıştır. Yine bu tünellerin girişleri Tümülüs tepeciğinin içinde yer alır soygunlara karşı yine gereken tedbir alınmıştır. Hıristiyan dünyasına ait Tümülüs tünel kapıları tümülüsün batı yönlerine bakan cephelerinden yer alır, doğu cephesi de önemlidir.
                                                                                   
Tümülüsler Anadolu piramitleridir. Anıt  ve kutsal mezarlardır. rast gele kazı yaparak yok olmalarına neden olmayalım, sonuçta bu topraklar üstünde yaşayacak olan neslimidir. tarihi dokuyu yok etmeyelim.
Bu resim yeniden boyutlandirildi. Resmin gerçek boyutunu görmek için bu çubuga tiklayin. Resimin orjinal ölçüleri 528x545 ve boyutu 41KB.

1 yorum:

  1. 2.resimdeki Tümülüs Kocaeli'de bulunan Aytepe tümülüsüdür ve malesef kaçak kazılara maruz kalmaktadır bir gerekli ihbarları yaptık ama değişen bir şey yok malesef

    YanıtlaSil