Pazartesi, Ağustos 08, 2011

BULUNMUŞ ÇIKARILMIŞ GİZEMLİ DEFİNELER RESİMLERİ

BULUNMUŞ ÇIKARILMIŞ GİZEMLİ DEFİNELER RESİMLERİ

DEFİNE--DEFİNECİLİK-DEFİNE İŞARETLERİ-DEFİNE İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE HARİTALARI-HAZİNELER-DEDEKTÖR-DEFİNE ARAMA ÇUBUKLARI YAPIMI-GPR-ALTIN-GÜMÜŞ-ELMAS-TILSIM-GİZEMLER-GÖMÜ-SİKKE-CİN-EŞKİYA BELGELERİ-MEZAR TÜRLERİ-HÖYÜK-TÜMÜLÜS-KAYA MEZARI-MEDENİYETLER-EFSANELER-DESTANLAR-BÜYÜ VE BÜYÜCÜLÜK-KEHANET-ÜNLÜ EŞKİYALAR-ARKEOLOJİ-TARİHTE PARA-TAKILAR-DOĞAL TAŞLAR-DARPHANE-MÜZELER HAKKINDA BİLGİLER-DİNİMİZ İSLAM-DEFİNE HABERLERİ-TÜRK DÜNYASI-MİTOLOJİ-HEYKEL-ANTİK MISIR-ANTİKA NÜMİZMATİK-TÜRKİYEDE ARKEOLOJİ-ANTİK BÖLGELER-ANTİK KENTLER-TARİH VE TARİHİN YARARLANDIĞI BİLİMLER-HORASAN-ÖLÇÜ VE AĞIRLIK BİRİMLERİ-ÖLÇME ALETLERİ-TARİHİ TİCARET YOLLARI-EBCED HESABI-İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE ARAMA YOLLARI-GİZEMLİ DEFİNERİ BULMA-HORASAN ÇÖZME-KAYA MEZARLARI- MEZAR-ROMA SİKKE-BİZANS SİKKE-GREEK SİKKE-TARİHİ ANTİK SİKKE VE PARALAR-ARKEOLOJİ VE DEFİNECİLİK ÜZERİNE HER TÜRLÜ BİLGİ DUA SIRLARINDA


Kudüs'te define avcılarını kıskandıracak gömü! Parkın altında 1300 yıllık altın paralar bulundu





22 Aralık 2008 Pazartesi, KUDÜS - Kudüs'te yapılan kazılarda Bizans İmparatoru Herakliyus dönemine ait 1300 yıllık define bulundu. Antik duvarların yakınındaki araba parkının altında ortaya çıkarılan definede, 265 adet madeni paraya ulaşıldı.

Defineyi pazar günü büyük bir kayanın altında bulan İngiliz arkeolog Nadine Ross, "Çanak çömlek bulduk. Cam bulduk. Fakat böyle bir şey bulmamıştık. Çok heyecan verici" dedi.

Açık sarı rengindeki madeni paralar M.S. 610 ile 641 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru Herakliyus dönemine ait. Paraların bir yüzünde askeri elbisesi içinde Herakliyus, diğer yüzünde ise haç bulunuyor.





Bu define kırıkkale ili sulakyurt ilçesi sarımbey köyünde 1962 yılında bulunmuş roma imparatorluğuna ait 429 adet sikkeden oluşmakta











ilhanlı definesi





Antalya'nın Elmalı ilçesinde bulunmuş yüzyılın definesi olarak adlandırılan hazine.
M.Ö. V. yüzyılda Persler'in Yunanistan'ı istila etmelerinden sonra Atina Şehir Devleti'nin önderliğinde Akdeniz Çevresi şehirlerinden oluşan bir birlik (Ati-Delos Deniz Birliği) kurulmuştu. Bu birliğin bir merkezi ve bütçesi vardı. Her ülke kendi bastığı gümüş sikkeden kendi gücü oranında bu birliğe katkıda bulunuyordu.
1984 yılında Elmalı'nın Bayındır Köyü'nde yapılan kaçak kazılar ile bulunan yüzyılın definesi Elmalı Sikkeleri, o bölgede bulunan bütün şehir devletlerinin paralarını içeriyordu. Söz konusu sikkelere yüzyılın definesi denilmesinin en önemli nedeni de Yunanlılar'ın Persler'i yendikleri için bir anı parası çıkarma kararı almalı ve normal olarak o zamanın para birimi için en fazla 4 drahmi değeri biçilirken; anma nedeniyle 10 drahmililk paranın çıkarılmış olmasıydı. (10 drahmi'lik para=Dekadrahmi)
İnce işçiliği ve dünyadaki azlığıyla değeri artan dekadrahmiler, Elmalı Definesi'nin bulunmasıyla hem dünyada bilinen Dekadrahmi sayısı iki katına çıkmış hem de insanlık tarihinin bilinmeyen önemli bir bölümü aydınlatılmıştır. Çünkü 1984 yılına kadar tüm dünyada yalnızca 13 adet Dekadrahmi'nin varlığı bilinirken, Elmalı Definesi'nde bunlardan 14 adet bulunmuştur.
Oldukça önem taşıyan böylesi değerli bir kültür mirası kaçak kazılar sonucunda Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırılır. Ardından geçen uzun süreler sonucunda ve yoğun diplomotik girişimler ile hazine tekrar ait olduğu Anadolu topraklarına geri dönmüştür. Bugünlerde de Elmalı Hazineleri Müzesi'nde sergilenmeyi beklemektedir.
Bölgede daha sonra yapılan kazılarda, daha birçok tümülüste tarihi eserler bulunmuştur.





Arkeoloji uzmanları kazılarda Kudüs'ün antik duvarları yakınındaki araba parkının altında 1300 yıllık define buldu.

İsrail Antikalar İdaresinden arkeologlar, yedinci yüzyıla ait bir binanın enkazından 265 adet madeni para bulunduğunu ve paralarınn Bizans dönemine ait olduğunu bildirdiler.

Defineyi pazar günü büyük bir kayanın altında bulunan İngiliz arkeolog Nadine Ross, "Çanak çömlek bulduk. Cam bulduk. Fakat böyle bir şey bulmamıştık. Çok heyecan verici." dedi.

Açık sarı rengindeki madeni paralar Milattan sonra 610 ile 641 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru Herakliyus dönemine ait. Paraların bir yüzünde askeri elbisesi içinde Herakliyus, diğer yüzünde ise haç bulunuyor.

Arkeologlar paraların Milattan sonra 614'te Perslerin Kudüs'ü ele geçirmesinden önce Herakliyus'un tahta çıktığı ilk yıllarda basıldığını belirttiler.

Site direktörleri Doron Ben Ami ve Yana Tchekhanovets yaptıkları açıklamada, "Definenin yakınında çömlek bulunmadığından, definenin binadaki duvarlardan birinin içindeki gizli bir hücreye konulduğunu düşünüyoruz" dedi.





Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde önceki ay ortaya çıkarılan hazinenin sırrı çözüldü. Köyde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında bulunan paha biçilemeyen altın, gümüş ve süs eşyaları hikâyelere ve filmlere konu olan efsanevi çete kırk haramilere ait olduğu ortaya çıktı.

Sürekli köyünde önceki ay yapılan kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkarılan 400 adet altın takı ve sikkelerin tarihçesi ile ilgili Mardin Müze Müdürlüğü'nün sürdürdüğü tarihsel dayanak çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Halen Mardin Müzesi'nde temizlenmekte olan ve tarihi geçmişini yansıtan yazılarla ilgili envanter kayıtları devam ediyor. Kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkan altın takı, sikkelerin tarihçelerinin İlhanlılar, Selçuklular Sasaniler gibi daha birçok medeniyetlere ait olduğu saptandı. Envanter kayıtları halen devam eden hazinelerle ilgili sır perdesi ise kanalizasyona saklayanların kırk haramiler olduğunun ortaya çıkması ile farklı bir boyut kazandı.



Eşyaları inceleyen Restoratör-Konservatör Vural Züngör altınların kırk haramilere ait olmasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar neticesinde köye en yakın olan komşu köyün isminin de Çelharemi yani (Kırk haramiler) olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Züngör, "Zaten altınlar da çetenin bölgesinde bulundu. Farklı medeniyetlere ait çeşit çeşit altınlar, gümüşler ve sikkeler ortaya çıktı. Bölge aynı zamanda kervan yolu üzerindedir." Bu da gösteriyor ki efsanelere konu olan kırk haramilerin hazinesi burada bulunduğunu ortaya çıkardı." dedi.

MÜZE MÜDÜRÜ ERDOĞAN: HAZİNENİN KIRK HARAMİLERE AİT OLDUĞU ANLAŞILDI

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan ise Sürekli köyünde ortaya çıkarılan hazinenin sır perdesinin araştırmaları sonucunda aralandığını dile getirdi. Erdoğan, hazinelerin Sürekli köyüne yakın mesafede yer alan ve Kürtçe Çelherami (Kırkharami) köyünde oturan kırk haramilere ait olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Hazinenin kırk haramiler tarafından çalınarak Sürekli köyünde toprağa gömüldüğünü belirten Müdür Erdoğan, "Şu anda altın takılar, figürler ve sikkeleri temizleyerek tarihi boyutları ile birlikte envanterlerimize kayıt ettiriyoruz. Öyle sanıyorum ki bir ay gibi bir zaman diliminde çalışmalarımız tamamlanacak ve kırk haramiler ismini alarak Mardin Müzesi'nde gelen ziyaretçilerimize teşhir edeceğiz." diye konuştu.

Kanalizasyonda ortaya çıkarılan hazine ile ilgili görüşlerini ifade eden Mardinliler, hazinenin kırk haramilere ait bir gömü olması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadıklarını dile getirdi. Tarihi kentte böyle bir hazinenin ortaya çıkması Mardin turizmi için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen İbrahim Ataş adlı gümüş ustası kırk haramilerin hazinesinin ortaya çıkmasını, kente gelen yerli ve yabancı turistlerle paylaştıkları belirtti.









Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Kazancı beldesinde jandarmanın yaptığı operasyonda Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 2 adet heykel ile 39 adet gümüş sikke ele geçirildi.



Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren jandarma timleri elinde tarihi eser bulunduğu ileri sürülen M.P. isimli şahsı gözaltına aldı.



Savcılık kararıyla şahsın evinde, iş yerinde ve arabasında arama yapan timler Roma dönemine ait 1 adet Artemis heykeli ile 1 adet pirinç heykel ve 39 adet değişik büyüklüklerde gümüş sikke ele geçirdi.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder