Çarşamba, Kasım 10, 2010

Define çeşitleri

*Bulunulması için gömülen defineler: Çeşitli sebeplerle daha sonra uygun bir zamanda işaretlerle
yeri belirtilmiş gelinip alınmak üzere gömülen definelerdir. Bunlarıda kendi aralarında sınıflandırabiliriz.
1. Kral defineleri : Bu defineler dönemin krallarına ait olup savaş veya felaket zamanlarında kendinden sonraki neslinin bulup iktidarını ve gücünü devam ettirebilmesi için gömülmüş ganimet definelerdir.
2. Halk defineleri : Eski dönemlerde güvenliğin zayıf olması ve bankaların olmaması insanların birikimlerini daha güvenli olacağı düşüncesi ile belli işaretler yardımı ile toprak altına saklamalarıdır.
3. Eşkıya defineleri : İnsanlardan zorla aldıkları kıymetli eşyaları kaçak oldukları için gömme veya saklama mecburiyeti hissetmişlerdir. Bunlar öldükten sonrada genelde sakladıkları yerde kalmıştır. Yine onlarda işaret kullanarak saklamışlardır.
4. savaşçı defineleri : Savaştan aldıkları ganimetleri sürekli savaştıkları için belli bir yere daha sonra almak üzere saklayıp işaretledikleri definelerdir.
*Kutsal amaçlı gömülen defineler: Geçmişte insanlar doğal afetlerden korunmak ve tanrılardan yardım istemek için tapınaklar veya sunklar yapıp buraya adaklar adar, hediyeler bırakırlardı. Tapınakların içi dolduğu vakit yeni hediyelere yer açmak için bütün hediyeleri toplu olarak çukurlara gömerlerdi. Bu hediyelerin içinde heykeller, altın kaplar, seramik gibi malzemeler bulunabilir.
*Doğal afetler sonucu yer altında kalan defineler: Bazen öyle felaketler gelirdiki bir tek insan dahi sağ kalmaz, bütün yerleşim yerle bir olabilirdi. Bu felaketler deprem, yanardağ patlamaları, sel gibi olaylardır. Hiç bir şeye fırsat kalmadığı için bunlar tamamen toprak altında kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder