Salı, Şubat 22, 2011

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'le Dünya arasında girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması sonucu oluşur.  Tutulmanın olabilmesi için Ay "Yeni Ay" fazında ya da Dünya etrafındaki yörüngesinde düğümler yakınında bulunmalıdır.
NİÇİN GÜNEŞ TUTULMASI DAHA SIK OLMUYOR?
Ay bilindiği üzere bir yıl içinde Dünya'nın etrafında 12 kez dolanır. Eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nın yörünge düzlemi ile çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması olabilecekti. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi, Dünya'nın yörünge düzlemi ile yaklaşık 5º9'lık bir açı yapar. Bu da Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında Güneş'in önünde geçerken bir Güneş tutulması oluşmasını engeller. Bütün şartlar göz önüne alındığında, bir yılda en az iki kez, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.
GÜNEŞ TUTULMASI İLE İLGİLİ EFSANELER NELERDİR?
Güneş tutulması çeşitli kültürlerde farklı biçimlerde açıklanmaya çalışılmıştır. Çin'de ejderhanın güneşi yemesi olarak düşünülmüş, Mısır'da kötü kalpli yılanın güneş tanrısı Ra ile kavgası olarak açıklanmıştır. Vietnam'da bir kurbağanın marifeti olduğuna inanılan bu duruma, Güney Amerika'da kara bir jaguarın, İskandinavya'da ise bir kurdun neden olduğu düşünülmüştür. Kızılderililerde Ay ile Güneşin savaşı olarak tanımlanan güneş tutulmasında Mezopotamyalılar meşaleler yakarak güneşi tekrar parlatmaya çalışmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder