Pazartesi, Temmuz 25, 2011

TÜRKİYE DEFİNE HARİTASI

Arama seferberliği başlatan MTA Genel Müdürlüğü, vatandaştan da kazma-kürekle altın aramasını istiyor. MTA Genel Müdürü Üzer, altının yüzde 90’ının halen yeraltında olduğunu söyledi.

 Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 600 tonluk altın madenini işletilebilir hale getirdi. Ancak MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer Türkiye’deki altın rezervinin yüzde 90’ının halen yer altında keşfedilmeyi beklediğini savundu.

 VATANDAŞ KAZMA KÜREK ARASIN

 Üzer, “Altın işletmesi Bergama-İzmir civarında, Gümüşhane’de ve Erzincan civarında olacak. Şu anda kurulma aşaması devam ediyor. Bütün yer bilimciler 6 bin 500 ton civarında altınımız olduğuna inanıyor, MTA olarak biz de inanıyoruz. Vatandaşlar da arasın, kazma kürek arasınlar” dedi.

 NERELERDE ALTIN ARANABİLİR?

 MTA’nın tespitlerine göre altın bulunabilecek yerler şöyle: Tokat-Giresun arasında Sayaca, Akoluk mevkii. Tokat-Sivas arasında Evliyatepe bölgesi. Erzincan, Elazığ, Sivas arasında Bakırtepe ve Nazarusağı ile Kars-Kağızman. Kayseri’de Mahmatlar ve Kırşehir’de Savcılıbeyit, Terziali bölgeleri. Adana’da Bolkarda, Antakya’da Kisecik ve Akıllıçay mevkii. Bilecik-Söğüt, Bursa-Balıkesir arasında Sülüklüköy-Beyköy bölgeleri. Afyon-Kütahya arasında Dağardı, Karaağaç ile İzmir-Aydın arasında Emirli, Bozdağ, Arapdağı bölgeleri. Çanakkale’de, Kartaldağ, Şahinli, Madendağ, Pirentepe ve Altınoluk bölgeleri. Trakya’da İğneada altın rezervinin bulunduğu bölgeler olarak belirlendi.

 MTA Genel Müdürü, altın çıkarırken çevreyi korumaya yönelik tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Hem çevreyi korumamız lazım, hem de altın üretmemiz lazım. Bütün gelişmiş ülkeler altını siyanürle elde ediyorlar. Bizim de bazı altınları siyanürle elde etmemiz gerekiyor. Çevre tedbirlerini aldıktan sonra altını çıkarmamızın hiçbir mahsuru yok.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder