Pazartesi, Temmuz 25, 2011

Dupnisa Mağarası-Kırklareli

Dupnisa Mağarası-Kırklareli











Büyültülmüş resmi görmek için bu çubuğa tıklayın.







KIRKLARELİ
Trakya'nın görülmeye değer en önemli yerlerinden olan Dupnisa Mağarasını bu sayımızda sizlere tanıtmaya çalışacağız.
internet arama motorlarından dupnisa araması yaptığımızda burayı ziyaret eden onlarca insanın, bu ziyaretlerine ilişkin izlenimlerini burada bulmak mümkün.
Bu bölgede yaşamakta olduğu halde, bırakalım dupnisa mağarasına gitmeyi adını dahi duymamış çok fazla insana rastlamakta mümkün.
Bende bu nedenlerle, bu sayımızda olmazsa olmaz diyerek Dupnisa Mağarası™ özellikle bu bölgede yaşayan insanlara tanıtmayı bir görev bildim.

Dupnisa Mağarası;
Mağara tabiri, yeraltı sularının karstik özellikteki kireç taşlarını eritmesiyle oluşmuş küçük-büyük yer altı boşlukları olduğu tanımlanmaktadır.
Dupnisa mağarası J ura
diye adlandırılan 160 milyon yıllık, yaşlı kireç taşlarının ilerisine oluşmuş bulunan mağaranın oluşum yaşının (Pliyosen) 3-4 milyon yıl olduğu tahmin edilmektedir.
Dupnisa Mağara sistemi iki mağaradan oluşmaktadır,Kuru mağara ve sulu mağara. Dupnisa mağarasına adını veren de sulu mağaradır. Bu iki mağara bir birine bağlantılı olup, aralarında 30 metre kod farkı bulunmaktadır. Kuru mağaranın uzunluğu 900 metre/ sulu mağaranın uzunluğu 1700 metredir. Kırklareli Özel idaresi tarafından ışıklandırılarak turizme açılmış bulunan kuru madara da sarkıt, dikit, sütun, damlataş yönüyle sulu mağaraya göre daha zengindir. Sulu mağarada da bu oluşumlar devam etmektedir. Sulu mağaranın girişinde karstik olarak oluşmuş bir kemer yer almaktadır. Ortalama sıcaklık kuru mağarada 17 derece, sulu mağarada ise 10 derecedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder