Perşembe, Temmuz 14, 2011

Gerçek Harita Nasıl Anlaşılır.

Gerçek Harita Nasıl Anlaşılır.
Bir haritanın çözümü bilgi birikimi ve tecrübeyle orantılıdır.

1: Kullanılan kalemler genelde eskiden ( kopya kalemi ) tabir edilen kalemler olmalıdır. asıl nüsra çizimlerdeki kalem boyasının kontrolü önemlidir.

2: Gerçek haritalarda Çizgiler kaba ve kalın olmalıdır.

3: Harita deri üzerine cizili ise o zaman derinin albenisi ve kokusu büyük önem arz eder. eski deri karbonatlı suyu kolay emer.

4: Harita kagıdının selüloz yapısı bu günkü teknolojiye göre kendini derhal belli edecektir.

haritanın gerçek olduğunu anlamak için işaret lisanı osmanlıca, rumca ve ermenice çok iyi olmasa bile bilmek gerekir. bunun nedeni bizim topraklarımızdaki definelerin bu kavimlere ait olmasıdır.
birde bu topraklarda yaşamış azınlıkların osmanlıcayı ve arapcayı kullanmış olmalarıdır. harita üzerindeki yer ve bölge isimleri değişmiş olabilir. bazı yörelerde bir köyün ismi 5-10 kez değişdirilmişdir. bu durumda tapu yada vakıflardan yardım alınarak çözülebilir. birde bölgede yaşamış yaşlı insanların bölgenin eski şekliyle bilgi alınabilir.
unutulmamalıdırki kurtuluş savaşı sonrasında bu ülke yeniden yapılmışdır ve bununla beraber ülkenin biçok bölgesinde yine yollar, evler ,fabrikalar, barajlar yapılmışdır. bu nedenle birçok yer tahribata uramışdır, bazı köyler yer değişdirmişdir. harita üzerinde nişan olarak konan han, hamam, çeşme , saray, köprü değişdirme gibi kaybolması zor olan belirtili noktalat bulunabilir. bu gibi yerler yıkılmadıysa haritadaki diğer işaretler buralar baz alınarak bulunabilir. yıkılmış olsalar bile isi,mlerin dilden dile sölenerek bu güne kadar gelmişdir.
harita üzerinde aranan tepe, ırmak, dere, köprü gibi oluşumlar yada yapılar zamanla deprem, sel gibi doğal afetler sonucunda ortadan kalkmış olabilr, tüm bunlar dikkate alınmalıdır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder