Salı, Mayıs 31, 2011

DEFİNENİN YERİNİ BELLİ EDEN KAYA İŞARETLERİ

Definenin yerini belli eden, taşlara oyulmuş işaretler.

     Geçmiş zamanlarda belli bir serveti ellerinde tutan kişiler, bu servetlerini çeşitli tehlikelerden koruyabilmek için toprağa gömdüler, gizli bir takım yerlere sakladılar. Gömülen yerin daha sonra neresi olduğunu hatırlayabilmek için gömüyü yapan kişiler kazdıkları yerin yakınına (veya uzağına)  sadece kendilerinin bileceği bir veya daha fazla işaretler bıraktılar. Bu işaretlerin kalıcı olması için de işaretlerin bir kısmını taşların ve kayaların üzerine işlediler. Günümüzde define arayanlar araziye çıktıklarında taşların üzerlerinde pek çok işaretler görüyorlar ve bu işaretlerin bir define işareti olabileceğinden şüpheleniyorlar. Bu işaretlerin manasının ne olduğu hep sorulmuştur. Define arayan kişiler bu işaretleri kendi görüşlerine göre yorumlamışlardır. Aşağıda bu yorumlardan bazılarını bulacaksınız. Bir işaretin ne maksatla o taşa çizildiği hiçbir zaman tam olarak bilinemez. O işaretin ne maksatla oraya çizildiğini ancak o işareti çizen söyleyebilir. Bu da mümkün olmadığına göre işaretleri yorumlayan kimselerin  görüşlerini bir hakikat, bir doğru anlatımmış gibi kabullenmek safça bir davranıştır.   Ancak işaretlerin gruplanmış olarak bulunduğu bölgelerden şüphelenmek te doğrudur. Bu bölgelerin araştırılması gerekir.



İşaretlerin Yorumları:



Adam:  Kaya üzerinde elinde başak, şimşek v.s tutuyorsa, sakallıysa ve etek giymişse Hitit Tanrısı tasviridir. Gömü işareti değildir. Tarihi eserdir. Tahrip etmeyiniz.



Akrep: Akrep yuvası olabilecek bir taş aranır, bu taşın altında gömü olabilir. Civarda yerin altında bir odacık ta olabilir.



At: Atın baktığı yönde at binmeye yarayan bir taş, bu taşın yanında da gömü olabilir.



Ayak: Sağ ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sağ taraf araştırılır. Sol ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sol taraf araştırılır. Hem sağ hem sol ayak izi yan yana ise ayak izlerinin istikametinde bakılır, ileride farklılık gösteren yerler araştırılır. İddiaya göre tek ayak resmi varsa gömü yakında, iki ayak izi varsa gömü uzaktadır.



Ayı: Gömü sembolü olabilir, bir ayağı eksik “topal ayı” olursa orada define olduğunu iddia eden defineciler çoktur.



Balık: civarda bir mağara veya mahzen vardır, burada saklanmış para olabilir.  Balık aynı zamanda bir Hıristiyanlık sembolüdür (Hz. İsa’nın sembolü), balıkla beraber haç işareti varsa, insan tasviri varsa  yakında  kilise veya ayin yeri vardır. Böyle ise burada define olmaz. Tahrip etmeyiniz.



Değirmen taşı: Taşın altı araştırılır.



Delik oyulmuş taş: Oyulan delikten bakılır ve ileride farklılık gösteren yerler dedektörle aranır.



Deve: Yürüyen deve gömünün daha ilerde, duran deve gömünün hemen orada olduğu şeklinde bir yorumla açıklanmaktadır. Devenin üzerinde yük varsa yakında gömü olduğu ısrarla iddia edilmektedir.



El: El parmaklarının yönü araştırılır.



Güvercin: Civarda gömülmüş ziynet eşyası olabilir.



Haç:  Çoğu Hıristiyan kişilerce yapılmış dini maksatlı işaretlerdir. Bir kısmı mezarlığı ifade eder. Bir kısmı kilise veya manastırların veya ayin yerlerinin süslemesidir. Büyük kısmı Bizans döneminde yapılmıştır ve gömü ifade etmez. Tarihi yerlerde ve sit alanlarında bolca vardır, böyle yerlerde tahribat yapmayınız.



Hilal, yıldız, güneş: Bu resimlerin içinde “+” işareti varsa resmin yanında gömü olabilir.



Kadın: Kadının baktığı istikamet incelenir. Kadın gebe ise büyükçe gömü olduğu iddia ediliyor.



Kaplumbağa: Etraftaki düz bir taşın altında gömü olabilir.



Kartal: Kartalın baktığı istikamette veya kuyruğunun gösterdiği istikamette araştırma yapılır. Çift başlı kartal Selçuklu İmparatorluğu simgesidir, define işareti değildir.



Ok: Ok kısa ise ok yönünde yakın bölgeler, ok uzunsa ok yönünde uzak bölgeler araştırılır.



Kılıç: Kılıç’ın boyu kısaysa yakın mesafeler, uzunsa uzak mesafeler araştırılır.



Melek: Kilise resmidir, gömü ifade etmez.



Nal: Yakınlarında gömü olduğu iddia ediliyor.



Papaz:  Adam resminin başı etrafında daire varsa, haç varsa Hıristiyan azizi resmidir. Kilise resmidir. Gömü ifade etmez. Hıristiyanlık dönemi tarihi eserlerde çokça vardır. Tahrip etmeyiniz.



Tabanca: Osmanlı – Türk dönemi resmidir. Namlu istikametinde araştırma yapılır. Patlamış tabanca resmi varsa gömü daha ileri mesafelerde, patlamamış tabanca resmi varsa ise gömü daha yakın mesafelerde olabilir.



Tavuk: Yanında civcivleri de olabilir. Tavuğun bakış istikameti araştırılır.



Yılan: Çok görülür ve çizilmiş şekillerine göre değişik yorumlar yapılır. Çizilen yılanın boyunu ölçerek gömünün ne kadar uzakta olduğunu hesap edenler vardır. Civar dedektörle araştırılmalıdır. Elsan ikazı: birbirine sarılmış yılan antik çağda hastane, tebabet sembolüdür. Bergama antik kentinde Asklepion tıp merkezinin de sembolüdür. Define işareti değildir. Tahrip etmeyiniz.



Zincir: Zincirin hangi ucu farklıysa o istikamet araştırılır.
 kareoyma.
İkinci Görüş :

Kare ve Dikdötrgen her ikisi de kesin define işaretidir. Çevresi uzman biri tarafından iyice aranmalıdır. Planlı ve tuzaklı ve zor bir gömüdür.

Üçüncü Görüş :

İki adet oda anlamına gelir. Güney batı yönünde araştırma yoğunlaştırılmalıdır. Odalar oymaya eşit mesafede olmayabilir.

Dördüncü Görüş :

Yakınlarda tepe, tümsek, çorak toprak veya çukur aranmalı ve bu bölgede araştırma yapılmalıdır. Zengin insanların mezarlarına da denk gelebilmektedir.

Beşinci Görüş :

Oyma kareler genelde çevreye hakim yerlerde olur. O civarın kaya mezarlığı bölgesi olduğuna işaret eder. İşaretin karşısında sıra kayalık olması gerekir. Define orada aranmalıdır. Mezarlardan biri açılırsa diğerleri kolayca bulunur.

Altıncı Görüş :

Kare-Dikdörtgen oyma ile yuvarlak oymalar bir arada ise “Yuvarlak sayısı kadar mezar kare veya dikdörtgen ile işaret edilen oda içerisindedir.” tarzında bir görüşte yaygındır. Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda ve karşıda büyük kayada (karşıda) ayrıca sıralı ise Lidya mezarlığına işaret olarak bilinir.

Yedinci Görüş :
- Zemine paralel kayada küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamı verir. Eğer bir ok işareti de varsa bu mezarın yönünü verir.
- Yanında X veya + işareti varsa kesin mezardır.
Büyük oymalar 1-3-5-7 gibi tek sayılardadır. Mezar işareti olarak yorumlanır. Kuyu anlamındadır.
- Hem büyük hem küçük oyuklar bir arada ise aile mezarlığı veya genel mezarlıktır.
- Zemine dik oymalarda küçük oyuklar mağara işaretidir. 1-2 metre yakınlarda mağara olabilir.
- Kare oyma mahzen işaretidir. Boşluk tespit eden cihazdan faydalanılır.
- Zemine dik kare oyma kral mezarına işarettir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder