Salı, Mayıs 31, 2011

DÖRTYOL DA BULUNAN İLK TÜRK YILAN TÜRÜ BARANİ

Türk Yılanı 'Barani'   Adnan Menderes  Üniversitesi'nden (ADÜ) bir ekip, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında  Türkiye'de ve dünyada yeni bir yılan türünü keşfetti. Yeni türe Dokuz Eylül  Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden geçen hafta emekli olan Prof. Dr. İbrahim  Baran'ın adı verildi. Yılanın bilimsel adı 'Rhynchocalamus Barani' oldu. 
Yeni türe Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji  Bölümü'nden geçen hafta emekli olan Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adı verildi. 
KURTULUS OLGUN
Adnan Menderes Üniversitesinden (ADÜ) bir  ekip, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında TÜBİTAK tarafından desteklenen proje  kapsamında yaptıkları arazi çalışmaları sırasında yeni bir
yılan türü  keşfetti. ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Kurtuluş Olgun ve çalışmaarkadaşları, TÜBİTAK tarafından desteklenen, "Eirenis"  cinsi yılanların Türkiye'deki dağılımının araştırıldığı 2006 yılındaki arazi  çalışmaları sırasında, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında incelemelerde  bulundu.Bu bölgede aynı türden iki yılan yakalayan ekip üyeleri, laboratuvar  ortamında yaptıkları incelemeler sonucu, bu yılanların bilimsel olarak tespit  edilmiş yılan türlerinden farklı olduğunu keşfetti. Türkiye'de ve dünyada yeni  bir yılan türünü keşfetmenin mutluluğunu yaşayan Prof. Dr. Olgun, ilk kez  Türkler tarafından bir sürüngen türü keşfedildiğini belirtti.
Daha önce  Türkiye'de yaşayan kurbağa, kertenkele, kaplumbağa ve yılan türlerinin ya sadece  yabancı araştırıcılar ya da Türk ve yabancı araştırmacıların ortak çalışması  sonucu keşfedildiğini anlatan Prof. Dr. Olgun, şunları söyledi: "ADÜ Zooloji  Müzesinde yaptığımız ayrıntılı incelemeler sonucunda yakaladığımız iki yılanın  ağzındaki diş sayısının az olduğunu (6/8 tane), baş plaklarından birinin geniş  ve kısa olduğunu tespit ederek bu türün araştırma yaptığımız 'Eirenis' cinsinden  farklılık gösterdiğini belirledik.Yaptığımız araştırmalar sonucu söz konusu  yılanların 'Rhynchocalamus' cinsine ait yeni bir tür olduğunu ve dünyada 'R.  Arabicus' ve 'R. Melanocephalus' olmak üzere iki yakın akrabasının bulunduğunu  tespit ettik."
Buldukları yeni türde vücudun sırt tarafında 17, karın  bölgesinde 163-173 arasında pul bulunurken diğer iki yakın akraba türde bu  sayıların sırasıyla 15 ve 180-240 arasında değiştiğini anlatan Prof. Dr. Olgun,  ayrıca başın üstü ile baş altındaki renk ve desen farklılığının, yeni türde  oldukça değişiklik gösterdiğini anlattı.

  YENİ TÜRE PROF. DR İBRAHİM BARAN'IN ADI VERİLDİ   Prof. Dr. Olgun, yakalanan yılanların Türkiye'de yeni bir tür olduğunu,  dolayısıyla sadece Türkiye'de yaşadığının ortaya çıktığını belirterek, sözlerini  şöyle sürdürdü:"Türkiye ve dünya için yeni olan bu yılana kurbağa ve sürüngen  bilimine uzun süredir emek veren, Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden  geçen hafta emekli olan Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adını verdik. Böylece yılanın  bilimsel adı 'Rhynchocalamus Barani' oldu. İnsanlara zararı olmayan zehirsiz bu  yılan türüne ait iki örnek, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji  Müzesinde daha sonraki araştırmalara ışık tutması için koruma altına alındı.30  santimetre uzunluğundaki bu yılanın ilk kez Türk araştırmacılar olarak benimle  birlikte Araştırma Görevlisi Aziz Avcı, Dr. Çetin Ilgaz, Dr. Nazan Üzüm ve  doktora öğrencisi Can Yılmaz tarafından bulunması ayrı bir anlam ifade ediyor." 
 TÜRK EKİBİN BAŞARISI, DÜNYAYA DUYURULDU  Rhynchocalamus Barani'ye ait bilgileri içeren makalenin 29 Ocak 2007  tarihinde uluslararası bilimsel çalışmaların yer aldığı "Zootaxa" dergisinde  yayımlanmasıyla Türk ekibin başarısının dünyaya duyurulduğunu anlatan Prof. Dr.  Olgun, Rhynchocalamus Barani'nin yeni bir yılan türü olarak kabul edildiğini  vurguladı. Prof. Dr. Olgun, bu türün, Türkiye'de yaşadığı tahmin edilen 46 yılan  türüne 47. tür olarak eklendiğini de kaydederek "Türk araştırmacılara gerekli  desteğin verilmesi durumunda yapılabileceklerin bundan daha fazla olduğunu  rahatlıkla söyleyebilirim. Bu çalışma bunun iyi bir kanıtı oldu. TÜBİTAK'a bir  kez daha
teşekkür ederim" dedi.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder