Cumartesi, Mayıs 28, 2011

Elaiussa Antik Kenti

Elaiussa Antik Kenti

place here to learn-treasure place here to learn-treasure-defıne defıne defıne defıne sıgnal sıgns-solutıons-map-defıne path defıne-detector-cın-magıc-defıne search bars made-metals-charm-bury-bandit-defıne of documents-mound-tumulus-bandits- mystery of money-jewellery-defıne-archaeology-hıstory museums-ıslamıc-defıne natural stone-sculpture-news-mythology-antıque-archaeology-ancıent cıtıes-regıons-ancıent trade routes-horasan-ebced-sıgnal solutıons-defıne search-roman-byzantıne maps-green coıns only defıne to learn




Elaiussa Antik Kenti'nden çıkan 1500 yıllık lahitleri halk yalak, odunluk ve çöp tenekesi yaptı; belediye ise üstlerine yönlendirme tabelası çaktı.

10:07 | 28 Mayıs 2011
Mersin’de Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin kuzeydoğusundaki nekropolde (mezarlık), tapınakmezarlar, ölü odaları ve kireçtaşından lahitlerdeki tahribat görenleri hayrete düşürüyor. Yerlerinden kaldırılan lahitler, hayvanların su içmesi için yalak, bahçe duvarı, odunluk, fırın ve çöp konteyneri gibi amaçlarla kullanılıyor. Ayaş Belediyesi de bazı lahitleri yerlerinden kaldırıp mahalle ve sokak kavşaklarına koymuş. Üzerlerine de tabela ve yol işaretleri çakmış.

DERGİYE İHBAR GELDİ

Aktüel
Arkeoloji dergisine Doğanay Demirdelen isimli okuyucudan gelen ihbar ve fotoğraflar dergi yöneticilerini de şaşırtmış. Dergi yönetimi, yeni sayıyı bile beklemeden, ‘Acil ve Önemli’ başlığıyla konuyu internet sitesinden duyurdu. Önümüzdeki ay çıkacak sayıda bu konuyu işleyeceklerini belirten dergi yöneticileri seslerini duyurmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı acil göreve çağırdı.

2863 sayılı yasanın 65. maddesi ‘‘Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır’’ diyor. Ancak Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş kasabası sınırları içerisinde bulunan antik kentte yaşanan skandal için ne Kültür ve Turizm Bakanlığı ne de yerel yönetim kılını kıpırdatıyor.

KAZI EKİBİ DE SESSİZ

Elaiussa, 1995’ten beri
Roma Sapienza Üniversitesi’nce kazılıyor.Bölgede bilimsel araştırmalara da devam eden ekip, nekropolde yaşanan katliama sessiz kalıyor. Mersin Müzesi ve Antalya Koruma Kurulu da bu sessizliğe destek verince halk, 1500 yıllık eserleri ihtiyaçları doğrultusunda kullanmakta sakınca görmüyor.
Ömer Erbil / Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder