Çarşamba, Mayıs 11, 2011

kerpeten, çekiç, kazma, işareti

kerpeten, çekiç, kazma, işareti

 

 




kerpeten:nalburcu takımı demektır.beraberınde mıh,ıgne,cekıc gıbı malzamelerde ıslenmıstır.fazlaca malı yoktur.ama ılgınc esyalar cıkabılr bazen bunlar paradan daha fazla kıymet ıfade eder.kerpeten,yakınlarında kesışen bır yolun habercısı olabıldıgı gıbı,ıkı dereyı yada bır yol kavşagını ıfade eder.kerpetenın kendısı asıl defınedır.yanma ıslenmıs olan çivi ,mıh,ıgne vb.malzemeler ve arazı yapısını ve o arazi uzerınde malın nere oldugunu,eger varsa cevredeki daganık dıger emanetlerı sımgeler.anadolunun heryerınde olmaz daha zıyade eskışehir,kutahya,afyon yorelerınde karsılasılan bır tablodur.(buna sumtraç takımıda denir)



çekiç:sumtrac takımı sayılmamaktadır.bır ustanın yada bu aletle calısan kısının emanetıdır parayla bırlıkte cesıtli tezyınat esyasıda bulunabılır.kımı yerlerde kırılması gerektıne daır bır ısaret kabul edılsede bu tamamen yanlıstır.hıcbır gomucü ben ısaretımı yaptım gel sen kır demez dogrusu çekiçin sap kısmının olculmesıdır.bundakı olcu ...x 72 cmdır.



Başka yorum: 60 metre civarında bir kayalık olması lazım bu yerdede olabilir.yatık şekilde yada dik duran bir kayada olabilir. çekicin ağız istikametinde bak ve karşına çıkacak yada yerde görecen bir çerçeve olacak az dikkatli bak bulursun hiç durma koy çekici oraya dökülsün önüne ne varsa dökülsün önüne....


Çekiç veya Kazma: Taş oymacılığı ile uğraşanların el aletlerini simgeler. Bu anlamdan yakınlarında maden ocağı olduğu anlamıda çıkarabiliriz. Yaptığımız araştırmalarda çekiç işaretinin yapıldığı bölgelerde çok yakınlarında kapatılmış maden ocakları bulunmuştur. Diğer bir anlamı ise, çekiç ucunun yönünde sapının uzunluğunun metre ölçümü istikametinde doğaya aykırı değişimler ve farklılıklar gözlenmelidir. Kırmak anlamıda geldiği için, işçiliği oldukça zor olan gömü işaretlerinden birisidir.Kapatılmış mahsen,oda olabilir,tünel anlamınıda ifade ettiği bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder