Pazartesi, Mayıs 16, 2011

LAKONIA, Lakedaimon (Sparta). Areus I. 309-265 BC.

LAKONIA, Lakedaimon (Sparta). Areus I. 309-265 BC. Tetradrachm (Silver, 16.91 g 6), struck circa 267-265. Head of Herakles to right, wearing lion’s skin headdress Rev. ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΡΕΟΣ Zeus seated left on high-backed throne, holding eagle with closed wings standing right on his right hand and long scepter in his left; below throne, Η; in exergue, club to right. BCD Peloponnesos -. Grunauer 1 var. A unique variety of a series that is itself of the highest rarity. One of only four tetradrachms of Areus I known, and the only example not in a museum. . Reverse very slightly double-struck, otherwise, about extremely fine.


Areus was the first Spartan king to have an elaborate court of his own, following the models of the Macedonians, and was the first to issue a coinage. It was produced in order to pay mercenaries during the Chremonidean War (268/7-262/1; an anti-Macedonian alliance between Athens and Sparta that ultimately failed - it was named after Chremonides, an Athenian politician who was later forced to flee to the Ptolemies). The coins of Areus were modeled on those of Alexander and his successors, which were the most acceptable currency of the time. The head of Herakles, who was the ancestor of both of the Spartan royal houses (the Agiad of Areus I and Eurypontid, represented by Eudamidas II - circa 275-244 - who is ignored by the coinage) was used here, however, to symbolize the nearly sole power of Areus himself, instead of the Dioscouri who were symbols of the traditional Spartan dyarchy. The club on the reverse of this coin also became a type in its own right on the coinage of Lakedaimon. Areus was killed in battle in 265 on the outskirts of Corinth, then held by the Macedonians. Only three other tetradrachms of Areus I are known: one, with an ΗΡ monogram, in Paris (Grunauer 1), and two, with a differing monogram, in Berlin and New York (Grunauer 2-3). This piece is, therefore, the rarest coin of Sparta, and surely the most historically significant.


LAKONIA, Lakedaimon (Sparta). Areus I. 309-265 MÖ. Tetradrachm (Gümüş, 16,91), 6 g 267-265 dolaylarında vurdu. Head Herakles hakkı için, aslan deri Headdress Rev ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΡΕΟΣ giyen yüksek arkalıklı tahta, kapalı kanatlı kartal tutarak sağ elinde uzun asa üzerine sol sağ ayakta sol oturan Zeus; altında tahtını, Η; madeni paranın alt tarafındaki yazı, club sağa doğru. BCD Mora -. Grunauer 1 var. en nadir kendisini bir dizi benzersiz bir çeşididir. Benim en bilinen Areus sadece dört tetradrachms, ve tek örnek değil bir müzede. . çok hafif çift, aksi takdirde, hakkında çok güzel vurdu Ters.


Areus ilk Sparta kralı kendi oluşan ayrıntılı bir mahkeme var, Makedonların modelleri takip edildi ve bir sikkeleri sorunu ilk kişi oldu. Bu sırada Chremonidean Savaşı (268/7-262/1 sırasında paralı ödemek için üretilmiştir; Atina ve Sparta sonuçta başarısız arasında anti-Makedon ittifak - ondan sonra seçildi Chremonides, daha sonra kaçmak zorunda kaldı Atina'nın bir politikacı Ptolemaioslar). Areus sikkeleri bu Alexander ve halefleri, zamanın en kabul edilebilir para vardı üzerinde modellenmiştir. Herakles, hem Spartan kraliyet evler (Agiad Areus I ve Eurypontid, Eudamidas II tarafından temsil edilen - yaklaşık 275-244 - sikkeleri tarafından gözardı edilir ve atası idi başkanı) Fakat, buradaki sembolize kullanılmıştır Areus kendisi neredeyse tek güç yerine Dioscouri geleneksel Sparta dyarchy sembollerini edildi. Bu madalyonun arka yüzünde kulüp de Lakedaimon sikkeleri üzerinde kendi başına bir tür oldu. Areus Korint eteklerinde 265 yılında savaş, sonra Makedonyalılar tarafından düzenlenen öldürüldü. Areus I bilinen sadece üç kişi tetradrachms: bir, bir ΗΡ monogram ile, Paris (Grunauer 1), iki, bir farklı monogram ile, Berlin ve New York (Grunauer 2-3) içinde. Bu parça, bu nedenle Sparta en nadir sikke ve kesinlikle en tarihsel olarak önemli..

Evet bu tetradrahminin değerli olma sebebi bilinen sadece 3 adet denmesi.Yani bir sikke ne kadar az nadir ise fiyatta o kadar yüksek oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder