Pazartesi, Haziran 06, 2011

amerikan sığla

GÜNLÜK – SIĞLA ( Liquidambar orientalis )

GÜNLÜK – SIĞLA ( Liquidambar orientalis )
günlük GÜNLÜK – SIĞLA ( Liquidambar orientalis )
Akamber, Günlük, Sığla, Sığıla olarak da adlandırılır. Sığla Ağacı günümüzde Anadolu, Amerika ve Çin de yetişmektedir. İlk bakışta çınara benzeyen bu ağacın bitki boyu 25 – 40 metreye kadar uzayabilir. Anadolu Sığla Ağacı, Amerikan Sığla Ağacı ve Çin Sığla Ağacı günümüzde en çok bilinen türleridir. Anadolu Sığla Ağacı; 20 metreye kadar boylanabilir,ağacın gövdesi gençken çatlaksız, gri renkteyken  yaşlandıkça gövde de derin çatlaklar oluşurve rengide gri kahverengi bir renk alır. Anadolu Sığla Ağacının yaprakları, beş loplu ve ışınsal damarlı yapıya sahiptir. Çiçekleri küre şeklinde üzerinde kırmızımsı küçük çiçekler bulundurur. Meyveleri uzun bir ucunda aşağıya doğru sarkar. Bitkinin içeriğindeki etken maddeler stirol adlı uçucu yağ, vanilin, rejine, sinnanik asit, stirasin ve storesin adlı maddeleri içerir.
SIĞLA’ NIN ( GÜNLÜK )  VE  SIĞLA  YAĞININ  FAYDALARI
Piyasada satılan sarımsı gri renkli, bal gibi koyu kıvamlı, güzel kokulu ve acımsı tatlı günlük ya da sığla yağının tıbbi etkileri:
• İyi bir antiseptiktir. Yaraların temizlenmesinde ve iyileştirilmesinde dıştan uygulanır.
• Ciltte ve saçlı deride de antiseptik ve temizleyici olarak dıştan uygulanır.
• Uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında günlük merhemi ya da yakısı şeklinde uygulanarak, asalak öldürücü ve iyileştirici etkilerinden yararlanılır.
• Mide ve onikiparmakbağırsağı ülserlerinde yara iyileştirici niteliğinden yararlanılır. Bunun için günlük yağı sulandırılıp içine bal ya da şeker katılarak tatlandırılıp içilir.
• Ayrıca günlük yağı balgam söktürücü, nefes darlığını giderici ve bedeni rahatlatıcı etkiler taşır. Bunun için bir önceki maddedeki gibi
tatlandırılıp sulandırılarak içilir ve ya günlük partekülleri bir tava içerisinde yakılır bu esna da açığa çıkan duman üstüne bir havlu tutulur. Bu buharı havlu iyice emdikten sonra gögsün üstüne ve sırt bölgesine sarılır. B u uygulama genelde bebekler ve çocuklar için  daha çok uygulanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder