Cumartesi, Mayıs 07, 2011

MEZAR KAZI TEKNİĞİ

MEZAR KAZI TEKNİĞİ



Mezar Kazı Tekniği

Günümüzde olduğu gibi eski medeniyetlerden de cesetler inançlara göre saklanırdı.  Bu saklama işi medeniyet ve inançlara göre farklılık göstermektedir.  

Bu konuda en basit mezar türü toprağa açılmış bir çukur şeklinde, bazen bu çukurun kenarları taşlarla örülerek bir sandık halinde olabilmektedir.

Eski medeniyetlerde ölüler bazen yerleşim alanı içine gömülürdü, Yerleşim alanı içine gömülen cesetler genelde odaların tabanında yer alırdı.  bazende yerleşim alanı içine gelişi güzel yerlere gömerlerdi.

Yerleşim alanları dışına yapılan ölü gömme, toplu mezarlık alanları oluşturulurdu.

Mezar kazılarında öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur, kazılacak mezarın hangi medeniyete hangi din mensubuna ait olduğu bilinmelidir.  bilinmiyorsa araştırılmalıdır. Mutlaka bir kanaate ulaşılmalıdır.  Bu tür mezarlarda pek fazla değerli eşyalar bulunmaz, çoğu zaman boş olurlar, Yani ölü armağanları olmayanlar çoğunluktadır.

Bu alanlara Kazı yapılırken mutlaka deniyimli olmak yada deneyimli birinde yardım almak kazı yapanın faydasına olacaktır.

Bu tür kazılarda dikkatlice üstten alta doğru kazılarak inilmelidir.  kazının geniş çaplı olmasına dikkat edilmelidir.  Cesede ait kemiklere ratlanınca tam orta yerinde temizlenmeli kemiklerin kırılıp dağılmamasına dikkat edilmeli, ölü armağanları alındıktan sonra kemikler paketlenip en yakın müzeye teslim edilmelidir.

Mezarda çıkabilecek içi toprak dolu kap kacak gibi eşyalar rast gele boşaltılmamalı, içindeki toprak paketlenip incelenmek üzere iligili müzeye teslim edilmelidir.

Yerleşim yerleri dışında toprak üzerinde hiç bir nişanesi olmayan mezarlıkların keşfi çoğu zaman rastlantı şeklinde olmuştur.  Böyle bir rastlantı esnasında mezarlık alanı iyice tespit edilmeli, Bunun için:

Bitki örtüsünün farklılaştığı yerde başlanarak 5x5 cm kalınlığında 40 cm uzunluğundaki kazıklar 1x1 metre aralıklarla çakılmalı, ve bu kazıklar ip ile birbirine bağlanmalıdır.  Daha sonra 25 MM kalınlığında darbelere dayanıklı 150 cm uzunluğunda T şeklinde bir demir kazık ile iple yaptığımız plan karelerine merkezine çakmalıyız.  demir kazğımızın kolaylıkla çakıldığı yer mezardır.

Bu anlattıklarımız yasal izin alınmış bir kazı varsayarak anlatmış olduk, yasal olmayan kazı yapmaktan kaçınınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder