Cumartesi, Haziran 11, 2011

attika dekadrahmisi (980.000$)ve elmalı sikkeleri

M.Ö 478 yy. anadoluyu istila eden persler trakya üzerinden yunanistana yürümüş ve yunanlılarla çok çetin savaşlar yapılmış..iki tarafında bariz üstün olamadığı bu savaşlar sonunda yurdundan uzak olan persler ikmal zorluğundan dolayı yıpranmış ve yenişemeden anadoluya çekilmiş..pers yürüyüşünü durduran ve savaşta yenişemeyen yunanlılar bunu bir zafer olarak kabul etmiş ve bu günün anısına atinada o güne kadar görülmemiş madalyon sikke karışımı bir hatıra parası bastırmışlar..atika ölçü sisteminde 43 gr lık ağırlığa denk gelen dekadrahmi o güne kadar basılmış en büyük sikke olan tetra drahmiden(17.2 gr) daha büyük gümüş bir para..



savaştan sonra yunan şehirlerini korumak ,ege bölgesindeki pers istilasına karşı koymak ve ticari kalkınma için likya ege devletleri ve yunanistan arasında attika delos ismi verilen bir ortaklık kuruldu...daha sonraları atinanın sürekli kendi çıkarını gözetip liderlik konumuna soyunmasıyla son bulan bu işbirliği sayesinde para dolaşımı ve zenginlik arttı..

aasıl hikayemiz 1984 yılında başlar ..

Aralarında metal detektör yapan bir TV tamircisinin bulunduğu üç kişi 1984 yılında Antalya’nın Elmalı ilçesinde yaklaşık 1900 antik gümüş sikkeden oluşan bir gömüt buldu. Gömütün satışı için kaçakçılar bir konsorsiyum, alıcıları da Boston’da bir ortaklık kurdular. Yüzyılın definesi denilen bu gömütte 14 yunan antik dekadrahmisi vardı.oysa,İÖ 5.yüzyıldan günümüze bu sikkelerde sadece 7 tane kalmıştı.Elmalı gömütündeki dekadrahmilerden biri,Amerikalı bir TV yapımcısına 600 bin kalanları ise üç ortak 3.5 milyon dolara aldı.Türk hükümeti alıcıları Boston’da dava etti..(yani puls -muls hikaye vermeyince mabut neylesin sultan mahmut)(1985 deki dedektör teknolojisini düşünürsek)

antalya/elmalı yaylası/bayındır köyünden çıkan 1900 sikkenin 1865 adedi kanuni yollardan geri alındı..(uzatmayalım)

resimler antalya müzesinden gerrçektir

yıl 1995 olay gaziantep karkamışta geçer ..tarihi açıdan çok stratejik bir konumda olan hititler mısır ve suriye için çok büyük önemi olan karkamışta bir hazine daha bulunur içinde çok değerli kıbrıs sikkeleri ve 13 adet dekadrahmi olan üçbin adet sikke bulunur..dekadrahmi sayısı 13 ile 15 arasında olayı takip eden bir gazeteci beyanı 15 olduğuna dair..
fuat üzülmez ilk parti sikkeyi yurt dışına çıkarır..hazinenin toplam değeri 50 milyon doların üstündedir ve dekadrahmiler den biri müzayedede 980 bin dolara alıcı bulur ..zaten herbirine biçilen fiyat 1 milyondur..
bu hazineninde büyük kısmı geri alınır ..şu an piyasada 42 adet olduğu tahmin edilen deka drahmilerin son iki taneside amerikada alıcı bulmal için uğraşan hikmet g. nin elinde olduğu söyleniyor..kolay gele



karkamış neden önemli derseniz resimlere bakmanız yeter..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder