Cuma, Kasım 18, 2011

kaçak kazılarda yakalanan tarihi eserler

Gümrük Muhafaza ekiplerince 13.12.2006 günü Pendik Ro-Ro Limanında  bir  tırda gerçekleştirilen operasyonda yakalanan tarihi eserlere ait resimler .
   

   

   

   

Kaynak : http://www.gumruk.gov.tr

[color=rgb(255, 0, 0)]Tarihi Eser Operasyonunda Yakalanan Şahıs Tutuklandı[/color]
Kırşehir’in Kaman ilçesinde yapılan tarihi eser operasyonunda yakalanan şahıs tutuklandı.
(IHA)   Kırşehir’in Kaman ilçesinde yapılan tarihi eser operasyonunda yakalanan şahıs tutuklandı.

  Olay, dün Kaman ilçesinde meydana geldi. Akşam saatlerinde bir ticari takside yapılan aramada mezar taşı olduğu tahmin edilen ve üst kısmında haç

 işareti olan mermer levha ile yakalanan 2 kişiden O. P. (32), gözaltına alındı. Ömer Hacılı kasabasında ikamet eden O.P.’nin köyde çobanlık yaptığını

 iddia ettiği bir kişiden aldığını söylediği tarihi eserin, yapılan ilk incelemesinde Bizans dönemine ait olduğu anlaşıldı.

   O.P., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.




[color=rgb(255, 0, 0)]Tarihi Eserleri Satmak İsterken Yakalandı [/color]
Saruhanlı ilçesinde, alıcı kılığındaki jandarma görevlilerine 80 parça tarihi  sikke satmak isteyen bir kişi yakalandı.
(IHA) Saruhanlı ilçesinde, alıcı kılığındaki jandarma görevlilerine 80 parça tarihi sikke satmak isteyen bir kişi yakalandı.

  Manisa İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Saruhanlı ilçesi Sarıçam köyünde bir şahsın elindeki tarihi eserleri satmak için müşteri aradığı bilgisi alındı. Bunun üzerine, ekipler alıcı kılığında şahısla irtibat kurdu. Şüpheli C.K., elindeki 80 parça sikkeyi satmak isterken yakalandı. C.K., ifadesinin alınmasının ardından adli makamlara sevk edildi.


[color=rgb(255, 0, 0)]İki tarihi eser kaçakçısı yakalandı[/color]
[color=rgb(255, 0, 0)] [/color]
Muğla'nın Milas ilçesinde düzenlenen tarihi eser operasyonunda Roma dönemine ait eserleri satmaya çalışan iki kişi jandarma tarafından yakalandı. Yakalanan kişiler tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 
[color=rgb(255, 0, 0)]Baba-oğul tarihi eser satmaktan yakalandı[/color]
İstanbul Eminönü'nde "Dedemden kalan hatıra" dediği Bizans demine ait 45 parça tarihi eseri 1 milyon dolara satmak isteyen R.İ ve oğlu B.İ., alıcı gibi davranan mali polis tarafından yakalandı.


Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir'den İstanbul'a gelen R.İ ile oğlu B.İ.'nin tarihi eser satmaya çalıştığı öğrendi.

 Bunun üzerine kendini işadamı diye tanıtan polis, R.İ. ile iletişime geçti. Önce telefonda daha sonra da yüz yüze görüşen satıcı B.İ ve alıcı kılığındaki polis 45 parça eser için 1 milyon dolar  fiyatta anlaştı.

 Eserleri teslim edip parayı almak için Eminönü'ndeki buluşma yerine gelen R.İ, ve oğlu B.İ, kimliğini açıklayan polis tarafından gözaltına alındı.

 R.İ.'nün yanında getirdiği çantada yapılan aramada ise 35 parça sikkenin yanında bronz künye ve takıların da bulunduğu 45 parça eser ele geçirildi.

 R.İ., İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunda eserlerin kaçak olmadığı kendisine dedesinden kaldığını, zor durumda olduğu için elinden çıkarmak istediği söyledi.

 El konulan eserlerin laboratuvarda yapılan incelemede gerçek olduğu tespit edildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan baba oğul adliyeye sevk edildi.

 [color=rgb(255, 0, 0)] Kaçakçıların Üzerinde Yakalanan Tarihi Eserler, Bilim Adamlarının Çıkardığı Eserlerden Daha Fazla
Kaçakçıların Üzerinde Yakalanan Tarihi Eserler, Bilim Adamlarının Çıkardığı Eserlerden Daha Fazla
 Çorum'da güvenlik güçlerinin kaçakçılara yönelik düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen tarihi eser sayısı, bilimsel kazılarla ortaya çıkarılan eser sayısını ikiye katladı. Çorum'da güvenlik güçlerinin kaçakçılara yönelik düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen tarihi eser sayısı, bilimsel kazılarla ortaya çıkarılan eser sayısını ikiye katladı. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Çorum, tarih boyunca Anadolu'yu yurt edinen farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Köklü bir geçmişi olan ilde çok sayıda antik şehir kalıntıları bulunuyor. Hitit Medeniyeti'nin önemli şehirlerinin yer aldığı Çorum'da beş farklı bölgede yaklaşık 100 yıldır kazı çalışmaları yürütülüyor. Kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler Ankara ve Çorum'daki müzelerde sergileniyor. Bilimsel kazılar devam ederken yeraltındaki zenginlik tarihi eser kaçakçılarının gaspına uğruyor. Şehrin tarihsel önemi nedeniyle devamlı alarm durumunda olan güvenlik güçleri, kaçak kazılarla ortaya çıkardıkları eserleri satmak isteyenlere göz açtırmıyor. Eski eser kaçakçılarını sıkı takibe alan emniyet ve jandarma, son yıllarda çok sayıda operasyona imza attı. Güvenlik güçlerinin operasyonlarda ele geçirdiği tarihi eser sayısı, Çorum'da devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılanları ikiye katladı.   Son bir yıl içinde jandarma ve emniyet tarafından ilçe ve köylerde 858, kent merkezinde ise 333 olmak üzere toplam bin 191 parça tarihi eser ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, düzenlediği 50 operasyonda 534 adet bronz sikke, 132 adet süs eşyası, 1 adet el yazması Kuran-ı Kerim, 1 adet tarihi mermer sütun, 8 adet tarihi taş eser, 182 adet ise muhtelif ebatlı tarihi eser yakaladı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de, 4 tarihi eser kaçakçılığı olayında 22 şüpheliyi gözaltına alırken 333 tarihi eser ele geçirdi. Aynı dönemde Hitit Medeniyeti'nin ortaya çıkarılması için devlet desteği ile yürütülen Boğazkale, Alacahöyük, Şapinuva, Resuloğlu ve Yörüklü kazılarında ise 160 adet tarihi değeri bulunan eşya, 3 adet sikke, 193 adet tablet, 14 adet mühür olmak üzere toplam 370 tarihi eser gün ışığına çıkarıldı. Ayrıca arkeolojik değeri bulunan 251 adet eser satın alındı. Böylece toplam 621 adet tarihi eser Çorum'daki müzelerin envanterlerine girdi. Kaçak kazılar sonucu ele geçirilen eser sayısı ise bu rakamı geride bıraktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder